Άλλη μια προειδοποίηση για την παρακεταμόλη (paracetamol), τη δραστική ουσία που υπάρχει σε διάφορα παυσίπονα (depon, panadol, apotel κλπ).
Το 2011, μια μελέτη ανέφερε ότι η παρακεταμόλη, ακόμη και σε μικρή δοσολογία, όταν λαμβάνεται κάθε μέρα μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες και να αποβεί μοιραία. Το 2014, μια άλλη μελέτη βρήκε ότι οι έγκυες γυναίκες που λαμβάνουν παρακεταμόλη μπορεί να κάνουν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς ή με άσθμα.
Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η παρακεταμόλη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων, υπέρτασης και εγκεφαλικού όταν λαμβάνεται συστηματικά και μακροχόρνια. Αυτό γράφουν Βρετανοί επιστήμονες στο περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases.
Αναλύοντας συνδυαστικά οκτώ προγενέστερες μελέτες που περιέλαβαν πάνω από 650.000 άτομα, ερευνητές από το ινστιτούτο ρευματικής και μυοσκελετικής ιατρικής του πανεπιστημίου του Λιντς διαπίστωσαν πως όσοι έπαιρναν μεγάλες δόσεις παρακεταμόλης επί πολλούς μήνες ή χρόνια, είχαν ακόμα και 63% μεγαλύτερο κίνδυνο για ξαφνικό θάνατο.
Διέτρεχαν επίσης έως 68% υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού και σχεδόν 50% υψηλότερο κίνδυνο πεπτικού έλκους ή γαστρορραγίας.
Πιο συγκεκριμένα, η θνησιμότητα με τις μεγάλες και μακροχρόνιες δόσεις παρακεταμόλης ήταν 1,63 περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα, έναντι 0,95 περιπτώσεων ανά 1.000 άτομα που δεν έπαιρναν το παυσίπονο. Οι ασθενείς έπαιρναν παρακεταμόλη για διάφορες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα και έντονοι πόνοι στην πλάτη.
Η παρακεταμόλη θεωρείται ασφαλέστερη από την ασπιρίνη, η οποία σχετίζεται με την αιμορραγία από το πεπτικό σύστημα, και την ιβουπροφαίνη η οποία σχετίζεται με εμφράγματα και εγκεφαλικά. Ωστόσο οι συγγραφείς της νέας μελέτης, λένε πως ίσως έχουν υποτιμηθεί οι δυνητικές παρενέργειές της και θα πρέπει να διερευνηθούν καλύτερα.
Προσοχή από ασθενείς και γιατρούς
«Δεν συντρέχει λόγος για πανικό, αλλά οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν το νου τους τις παρενέργειες από την μακροχρόνια χρήση και οι γιατροί πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά τις εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να συστήσουν, ώστε να μην λαμβάνεται συνέχεια μόνο η παρακεταμόλη», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Φίλιπ Κόναχαν.
Ο ίδιος και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι ίσως η παρακεταμόλη αυξάνει τον κίνδυνο παρενεργειών εμποδίζοντας τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται COX-2.
Οι ερευνητές λένε ότι η παρακεταμόλη είναι ασφαλής όταν λαμβάνεται στη συνιστώμενη δοσολογία, ωστόσο πάνω από αυτά τα όρια μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στις παρενέργειες χωρίς να χρειάζεται να πάρουν μεγάλη δόση.
Από άλλες μελέτες είναι γνωστό ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν αυτοί που πίνουν αλκοόλ και παίρνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα. Επίσης αυξημένο κίνδυνο έχουν και αυτοί που λαμβάνουν βαλσαμόχορτο, ένα φυτικό φάρμακο που μπορεί να κάνει καλό στην ήπια κατάθλιψη.
Να σημειωθεί ότι μια μελέτη βρήκε ότι η παρακεταμόλη δεν μειώνει τους πόνους της μέσης.