Οι περισσότεροι διαιτολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τρία βασικά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας και δύο σνακ.
Όμως αυτή η άποψη δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους ειδικούς καθώς ορισμένοι -κυρίως αυτοί που έλκονται από την ιδέα της νηστείας – πιστεύουν ότι δεν κάνει κακό η παράλειψη ενός γεύματος κάποιες φορές.
Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι η παράλειψη ενός γεύματος μπορεί να κάνει καλό στην υγεία ακόμα κι όταν αυτό είναι το πρωινό. Να σημειωθεί ότι τα προγράμματα νηστείας υποστηρίζονται από όλες τις θρησκείες.
Η ιστορικός Abigail Carroll λέει ότι τα τρία βασικά γεύματα της ημέρας ήταν μια πολιτισμική επιβολή των Ευρωπαίων στους Αμερικανούς ιθαγενείς. Στο βιβλίο της «Three Squares: The Invention of the American Meal» εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες των αποίκων, οι οποίες διέφεραν από εποχή σε εποχή και περιελάμβαναν νηστείες.
Η Carroll χαρακτήρισε παιχνίδι της ιστορίας ότι το σημερινό πλάνο διατροφής φαίνεται να είναι υγιεινό, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις.
Σύμφωνα με την ίδια, το γεγονός ότι το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διαφημιστικές εκστρατείες των εταιρειών που πουλάνε δημητριακά πρωινού και χυμούς.
Οι μελέτες
Οι μελέτες είναι αντικρουόμενες στο θέμα του ιδανικού αριθμού γευμάτων. Αναφέρονται παρακάτω κάποιες που δεν βρήκαν συσχέτιση του σωματικού βάρους με τον αριθμό των γευμάτων, ωστόσο υπάρχουν και άλλες μελέτες οι οποίες έχουν δείξει ότι υπάρχει μεγαλύτερη απώλεια όταν κάποιος λαμβάνει πρωινό.
Το 2014, μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bath έδειξε πως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που καταναλώνουν πρωινό και σε αυτούς που το παραλείπουν. Ναι μεν εκείνοι που τρώνε πρωινό «καίνε» περισσότερες θερμίδες στην αρχή της μέρας, αλλά αυτοί που το παραλείπουν τις «έκαιγαν» αργότερα, που σημαίνει ότι η καθαρή κατανάλωση θερμίδων ήταν η ίδια. Παρόμοια ήταν και η διαπίστωση του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, που ήθελε το πρωινό γεύμα να μη σχετίζεται με την απώλεια βάρους.
Το κατά πόσο ένα άτομο τρώει τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα ή έξι μικρότερα δεν κάνει καμία διαφορά στη συνολική καταμέτρηση θερμίδων, ανέφερε μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition.
Εξάλλου, το 2014, μελέτη του Πανεπιστημίου του Warwick δεν βρήκε διαφορά στα κιλά μεταξύ γυναικών που έτρωγαν δύο γεύματα την ημέρα και μιας άλλης ομάδας που έτρωγε πέντε.
Η νηστεία
Νέα έρευνα, μάλιστα, δείχνει ότι η νηστεία, η οποία εθεωρείτο στοιχείο των «απολίτιστων» από τους Ευρωπαίους αποίκους, θα μπορούσε πραγματικά να είναι υγιής.
Οι υπέρμαχοι της διατροφής που περιλαμβάνει την πρόσληψη μόλις 500 θερμίδων για δύο ημέρες ανά εβδομάδα λένε ότι η μείωση της τροφής οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και μείωση της πίεσης του αίματος.
Τέλος, μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια που δημοσιεύθηκε το 2014 έδειξε ότι η νηστεία για 2-4 ημέρες κάθε έξι μήνες αναγκάζει το σώμα σε κατάσταση επιβίωσης, χρησιμοποιώντας τις αποθήκες λίπους, και διασπά τα παλιά κύτταρα. Αυτό κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να αναγεννηθεί, παρέχοντας καλύτερη προστασία από μολύνσεις και ασθένειες.