Τα μωρά που θηλάζουν είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν υψηλότερη μόρφωση ως ενήλικες, σύμφωνα με μια σημαντική μακροπρόθεσμη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Global Health».
Ερευνητές από τη Βραζιλία παρακολούθησαν σχεδόν 6.000 μωρά από τη γέννησή τους για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Σχεδόν 3.500 από αυτά, τώρα 30 χρονών, αποδέχθηκαν την πρόσκληση να δώσουν συνέντευξη και να κάνουν ένα τεστ IQ για το σκοπό της μελέτης. Όσοι είχαν θηλάσει αποδείχθηκε ότι ήταν πιο έξυπνοι, πιο μορφωμένοι και κέρδιζαν περισσότερα χρήματα από εκείνους που δεν είχαν θηλάσει. Όσο περισσότερο είχαν θηλάσει ως μωρά, τόσο καλύτερα τα είχαν πάει στη ζωή τους.
Είναι ήδη γνωστό ότι ο θηλασμός μπορεί να αυξήσει την εξυπνάδα ενός παιδιού σε ένα μικρό ποσοστό. Στο ερώτημα που θέλησαν να απαντήσουν οι ερευνητές ήταν αν αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη νοημοσύνη και καλύτερες προοπτικές στη ζωή. Το γενικό συμπέρασμά της ήταν πως ο θηλασμός ασκεί μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία και στην εξέλιξη ενός ατόμου και πως όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη αυτά.
Αν και τα ευρήματα αυτά δεν θεωρούνται οριστικά, επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων μελετών και ενισχύουν την σύσταση των ειδικών να τρέφονται τα μωρά αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.
Τα μωρά που παρακολούθησαν οι ερευνητές προέρχονταν από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Τα περισσότερα θήλασαν – μερικά για ένα μήνα και άλλα επί περισσότερο από ένα χρόνο. Όσα θήλασαν περισσότερο, είχαν υψηλότερες βαθμολογίες στο τεστ νοημοσύνης ως ενήλικες και είχαν περισσότερες πιθανότητες να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και να παίρνουν υψηλό μισθό στην εργασία τους.
Θηλασμός, μόρφωση και εισόδημα
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Μπερνάρντο Λέσα Όρτα, από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Πελότας, στη Βραζιλία, αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη νοημοσύνη ενός παιδιού, στη μελέτη ελήφθησαν υπ’ όψιν όλοι οι βασικοί, όπως το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας, το οικογενειακό εισόδημα και το βάρος του μωρού κατά τη γέννηση.
Ο Όρτα πιστεύει ότι το μητρικό γάλα ωφελεί τη νοημοσύνη των βρεφών επειδή αποτελεί καλή πηγή ορισμένων λιπαρών οξέων (των ωμέγα-3 λιπαρών) που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. «Η μελέτη μας παρέχει την πρώτη απόδειξη ότι ο παρατεταμένος θηλασμός όχι μόνο αυξάνει την ευφυΐα τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 30 ετών αλλά έχει επίσης αντίκτυπο τόσο σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο με τη βελτίωση της εκπαίδευση», είπε.
Δεν είναι μόνο η ηλικία των συμμετεχόντων που κάνει αυτή η μελέτη ασυνήθιστη. Ο Χόρτα είπε ότι είναι απαλλαγμένη από το κύριο μειονέκτημα των περισσότερων μελετών θηλασμού, διότι, όταν ξεκίνησε το 1982, δεν περιέλαβε μόνο τις πιο εύπορες και μορφωμένες μητέρες που θηλάζουν στη Βραζιλία. Ήταν, λέει, ομοιόμορφα κατανεμημένη σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Έτσι, οι υψηλότερες επιδόσεις στην ηλικία των 30, δεν προέρχονται από τις πιο ευκατάστατες οικογένειες.