Οι γυναίκες που έχουν ξεπεράσει το 18ο έτος της ηλικίας του κι ενδεχομένως έχουν ολοκληρώσει τις σεξουαλικές τους επαφές, θα πρέπει να επισκέπτονται τακτικά έναν γυναικολόγο, ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν έχουν μια σταθερή σχέση αλλά αλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους. Αυτό γιατί οι γυναίκες με πολλούς παρτενέρ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από κάποιο αφροδίσιο.
Οπωσδήποτε πάντως, βασική προϋπόθεση είτε μια κοπέλα έχει σταθερό σύντροφο είτε όχι αποτελεί η λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων, κυρίως γιατί είναι ιδιαίτερα ευπαθής και ευάλωτος. Οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία οφείλονται στην απρόσεκτη συνουσία αλλά και σε ενδογενείς παράγοντες που αφορούν το ίδιο τους το σώμα. Μία από τις παθήσεις που αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της τελευταίας περίπτωσης, είναι η ενδομητρίωση.
Για να γίνει πιο κατανοητός ο όρος, διευκρινίζουμε ότι ενδομήτριο, ονομάζεται το εσωτερικό της μήτρας. Όταν λοιπόν αυξάνονται μία φορά το μήνα οι ορμόνες της προγεστερόνης και των οιστρογόνων μία φορά τον μήνα αναμένοντας πιθανή γονιμοποίηση, οι περιοχές της μήτρας πρήζονται. Όταν δεν πραγματοποιείται σύλληψη, τότε ο οργανισμός αποβάλλει το ενδομήτριο με την έμμηνο ρύση.
Συμπτώματα και λαπαροσκόπηση
Στην περίπτωση που το ενδομήτριο, αναπτύσσεται έξω από την μήτρα, σε άλλα όργανα, τότε έχουμε την πάθηση η οποία ονομάζεται ενδομητρίωση. Αυτή μπορεί να γίνει αντιληπτή από ορισμένη συμπτωματολογία που έχει να κάνει με τον πόνο των πυελικών οργάνων που είναι συνεχής, η σε ορισμένες φάσεις, όπως για παράδειγμα κατά την διάρκεια της συνουσίας ή κατά την κένωση του εντέρου που επέρχεται με την αφόδευση.
Η ενδομητρίωση μπορεί να εντοπιστεί στις ωοθήκες, στο περιτόναιο, στις σάλπιγγες αλλά και πίσω από την μήτρα. Παρά την έντονη ανησυχία πολλών γυναικών η πάθηση αυτή είναι αντιμετωπίσιμη με την λαπαροσκόπηση κατά την οποία αφαιρείται ο ενδομητριωσικός ιστός.
Για περισσότερες πληροφορίες για την ενδομητρίωση αλλά και την λαπαροσκοπική της αντιμετώπιση, κάντε κλικ εδώ.