Εκτός από το ότι μπορεί να εξοντώσει τους βρικόλακες, βοηθάει τον άνθρωπο να ζήσει περισσότερο. Ο λόγος για το σκόρδο που μερικοί το θεωρούν σούπερφουντ.
Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι λένε ότι μια θρεπτική ουσία που βρίσκεται στο σκόρδο προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση και τις ασθένειές του.
«Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο ευρέως αγοραζόμενα συμπληρώματα διατροφής», είπε Zezong Gu, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας και ανατομικών επιστημών και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι superfood επειδή ορισμένα συστατικά του τα οποία περιέχουν θείο προσφέρουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστασία. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ανακαλύπτουν διάφορους τρόπους με τους οποίους το σκόρδο ωφελεί το ανθρώπινο σώμα».
FruArg και μονοξείδιο του αζώτου
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε ένα παράγωγο υδατάνθρακα που βρίσκεται στο σκόρδο και είναι γνωστό ως FruArg. Φαίνεται πως αυτό το συστατικό παίζει προστατευτικό ρόλο.
Οι επιστήμονες εξέτασαν την ικανότητα του συστατικού να εμποδίζει και ενδεχομένως να αντιστρέφει τις βλάβες των κυττάρων του εγκεφάλου που προκαλούνται από περιβαλλοντικό στρες.
Το περιβαλλοντικό στρες περιλαμβάνει το κάπνισμα, την ατμοσφαιρική ρύπανση τα τραύματα από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κλπ.
Το FruArg φαίνεται πως περιορίζει τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που λέγονται μικρογλοιακά.
«Τα μικρογλοιακά κύτταρα είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου [μακροφάγα] και του νωτιαίου μυελού και βρίσκονται στην πρώτη κύρια γραμμή άμυνας στο κεντρικό νευρικό σύστημα», είπε ο Gu.
«Σε αντίθεση με άλλα ώριμα κύτταρα εγκεφάλου που ανανεώνονται σπάνια, τα μικρογλοιακά κύτταρα ανταποκρίνονται στη φλεγμονή και τις περιβαλλοντικές πιέσεις πολλαπλασιάζοντας τον εαυτό τους. Και μεταναστεύοντας προς την περιοχή της βλάβης, είναι σε θέση να ανταποκριθούν στη φλεγμονή και να προστατεύουν άλλα εγκεφαλικά κύτταρα από την καταστροφή τους».
Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των μικρογλοιακών κυττάρων δεν παρέχει αντιγηραντική προστασία στον εγκέφαλο, είπε ο Gu. Στην πραγματικότητα, όπως συμβαίνει και άλλες φορές με το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Μολονότι είναι σημαντικά για την υγεία των κυττάρων του εγκεφάλου, τα μικρογλοιακά κύτταρα παράγουν επίσης μονοξείδιο του αζώτου (νιτρικό οξείδιο) κάτι που αποτελεί μέρος της προστατευτικής τους λειτουργίας.
Όταν αυξάνεται ο αριθμός των μικρογλοιακών κυττάρων, αυξάνεται επίσης η ποσότητα του μονοξειδίου του αζώτου στον εγκέφαλο. Το μονοξείδιο του αζώτου είναι χρήσιμο αλλά η υπερβολική παραγωγή του οδηγεί σε βλάβη των κυττάρων του εγκεφάλου και προωθεί νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η εγκεφαλική ισχαιμία, η νόσος Parkinson και η νόσος Alzheimer.
Το συστατικό FruArg, έδειξε η μελέτη του Gu, κάνει τα μικρογλοιακά κύτταρα να μειώνουν την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου. Μ’ αυτόν τον τρόπο το σκόρδο θωρακίζει τα κύτταρα του εγκεφάλου.
Στο μέλλον, Gu και οι συνεργάτες του ελπίζουν να μελετήσεουν τις επιδράσεις του FruArg σε άλλα κύτταρα που συνδέονται με καταστάσεις όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και ο καρκίνος.