Πολλές είναι οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα αλλά ποιες από αυτές είναι οι πιο αποτελεσματικές;
Aπάντηση αποφάσισαν να δώσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, οι οποίοι εξέτασαν τις δημοσιευμένες μελέτες που υπάρχουν για τις δίαιτες. Από 4.200 μελέτες μόνο 45 περιλήφθηκαν στην έρευνα καθώς οι άλλες δεν ήταν καλά σχεδιασμένες και αξιόπιστες.
Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο περιοδικό Annals of Internal Medicine που αφορούν τις παρακάτω 11 δημοφιλείς δίαιτες.
Weight Watchers: Πρόκειται για μια δίαιτα ελεγχόμενων θερμίδων, η οποία αναθέτει σε κάθε τροφή μια τιμή με πόντους, ανάλογα με τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά και τις φυτικές ίνες που περιέχουν.
Atkins: Η δίαιτα αυτή περιορίζει τους υδατάνθρακες και προτείνει την αύξηση του λίπους και των πρωτεϊνών στην διατροφή. Σύμφωνα με τον Άτκινς αυτό αλλάζει το “μεταβολικό διακόπτη” του σώματος και καίγεται περισσότερο λίπος διότι μειώνεται η έκκριση ινσουλίνης.
Jenny Craig: Μια διατροφή στην οποία οι άνθρωποι είναι σε θέση να επιλέξουν από μια σειρά προσυσκευασμένων γευμάτων για φούρνο μικροκυμάτων, τα οποία μπορούν να συμπληρώσουν με λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Όσοι κάνουν δίαιτα μπορούν να συζητήσουν τα πλάνα τους με έναν σύμβουλο και να έχουν επίσης πρόσβαση σε μια τηλεφωνική γραμμή παροχής συμβουλών.
NutriSystem: Πρόκειται για ένα προπληρωμένο πρόγραμμα γευμάτων για 28 ημέρες. Τα γεύματα αυτά παραδίδονται στην πόρτα αυτού που κάνει δίαιτα και μπορούν να συμπληρωθούν με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα μενού αποτελούν έναν συνδυασμό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη υδατανθράκων, φυτικών ινών, και άπαχων πρωτεϊνών.
HMR: Ένα σύστημα αντικατάστασης γευμάτων, έτοιμα για μικροκύματα, τα οποία συμπληρώνεται με φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Biggest Loser Club: Ένα οnline πρόγραμμα απώλειας βάρους που συνδέεται με μια τηλεοπτική εκπομπή η οποία έχει το ίδιο όνομα. Αυτοί που κάνουν δίαιτα παίρνουν οδηγίες με απευθείας σύνδεση βίντεο και έχουν υποστήριξη μέσω ίνερνετ.
Slimfast: Η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει την αντικατάσταση δύο γευμάτων την ημέρα με ένα περιορισμένης ενεργειακής αξίας. Τα προϊόντα περιλαμβάνουν σκόνες, shakes και σνακς.
eDiets: Πρόκειται για online εργαλείο απώλειας βάρους με «μια ποικιλία ψηφιακών πλάνων διατροφής, με προϊόντα συμπληρωμάτων».
Medifast: Αποτελείται από προγραμματισμένα γεύματα που δημιουργούν ένα έλλειμμα θερμίδων το οποίο βοηθάει την απώλεια βάρους. Τα προϊόντα περιλαμβάνουν ροφήματα, smoothies, δημητριακά και σούπες.
Lose it! Βοηθά αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος να ορίσουν έναν ημερήσιο προϋπολογισμό θερμίδων. Παρακολουθεί την πρόσληψη τροφής τους και την άσκηση, και «δίνει κίνητρα για να κάνουν ευφυέστερες επιλογές».
Optifast: Πρόκειται για ένα σχέδιο αντικατάστασης θερμίδων που περιλαμβάνει shakes, σούπες, ροφήματα πρωτεΐνης, βιταμίνες, μέταλλα και συμπληρώματα φυτικών ινών.
Ποια έχει τα καλύτερα αποτελέσματα
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως λίγα προγράμματα αδυνατίσματος επιτρέπουν στον χρήστη να χάσει περισσότερο βάρος σε σχέση με το αν έκαναν δίαιτα μόνοι τους.
Σε γενικές γραμμές, η αποτελεσματικότητα των διαιτολογίων ήταν «μέτρια» με τους εθελοντές να χάνουν κατά μέσον όρο 3-5% περισσότερο βάρος απ’ ό,τι όταν ακολουθούσαν άλλου είδους διατροφή.
Ποια είναι τα αποτελεσματικά προγράμματα ύστερα από ένα έτος;
- Μετά από 12 μήνες, αυτοί που ακολουθούσαν το πλάνο Weight Watchers επέτυχαν 2,6% μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με άλλες δίαιτες με τις οποίες συγκρίθηκε σε συγκεκριμένες μελέτες.
- Η δίαιτα Jenny Craig είχε 4,9% μεγαλύτερη απώλεια βάρους στους 12 μήνες σε σχέση με μια συμβουλευτική δίαιτα.
- Η δίαιτα Atkins επέφερε 0,1% – 2,9% μεγαλύτερη απώλεια βάρους ύστερα από 12 μήνες σε σχέση με άλλες συμβουλευτικές δίαιτες.
Οι τρεις παραπάνω δίαιτες δεν συγκρίνονται μεταξύ τους αλλά σε σχέση με άλλες δίαιτες, όπως καταγράφηκε στις δημοσιευμένες μελέτες.
Για τα προγράμματα αδυνατίσματος που βασίζονται στο ίντερνετ (Biggest Loser Club, eDiets και LoseIt!) δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.
«Όταν ένας άνθρωπος κάνει δίαιτα, δεν πρέπει να σκέφτεται μόνο τα κιλά του, αλλά και τις βελτιώσεις που θα έχει στην υγεία του, όπως στην πίεση, την χοληστερίνη και το σάκχαρό του», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Τζην Κλαρκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια και υποδιευθύντρια στο Τμήμα Γενικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Τζωνς Χόπκινς. «Τα οφέλη αυτά είναι μακροπρόθεσμοι στόχοι, επομένως δεν βοηθά ιδιαίτερα η απώλεια βάρους για 3-6 μήνες και στη συνέχεια η ανάκτηση των χαμένων κιλών.