Δυσπλασία τραχήλου μήτρας είναι η διαταραχή της μορφολογίας των κυττάρων στην επιφάνεια του τραχήλου.
Η κατάσταση δεν είναι καρκινική, αλλά μπορεί να είναι ένδειξη ενός σημείου που ίσως γίνει καρκινικό.
Η δυσπλασία τραχήλου ανιχνεύεται με το Παπ τεστ.
Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αφότου αρχίσει η σεξουαλική δραστηριότητα. Συνδέεται έντονα με έναν ιό που λέγεται ανθρώπινος ιός των θηλωμάτων (HPV).
Η δυσπλασία είναι πιθανότερο να εμφανιστεί σε γυναίκες που άρχισαν τη σεξουαλική επαφή από την εφηβεία ή που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους.
Διάγνωση
Αν το Παπ τεστ αποκαλύψει δυσπλασία, μπορεί να χρειαστούν επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις, που μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ακόμα Παπ τεστ ή μια κολποσκόπηση.
Το κολποσκόπιο είναι μια συσκευή εφοδιασμένη με ένα μεγεθυντικό φακό και ένα φως. Ο γιατρός το χρησιμοποιεί, για να εξετάσει τον τράχηλο της μήτρας. Αν ο γιατρός εντοπίσει κάποια ανωμαλία, μπορεί να αφαιρέσει ένα δείγμα ιστού και να το στείλει για εργαστηριακή ανάλυση (βιοψία), για να επιβεβαιώσει τη δυσπλασία και τη σοβαρότητα της.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα του τεστ ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία ή παρακολούθηση της κατάστασης.
Πόσο σοβαρή είναι η δυσπλασία τραχήλου; Αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι καλοήθεις διαταραχές μορφολογίας των κυττάρων συνήθως εξαφανίζονται.
Θεραπεία
Οι γιατροί μπορεί να αντιμετωπίσουν τη δυσπλασία του τραχήλου με πολλούς τρόπους:
• Παρακολούθηση. Δεν κάνετε καμία θεραπεία περιμένοντας για ένα χρονικό διάστημα μήπως το πρόβλημα υποχωρήσει από μόνο του.
• LEEP. Κατά τη διαδικασία, που είναι γνωστή ως διαδικασία ηλεκτροχειρουργικής εκτομής με βρόγχο (LEEP), ο γιατρός αφαιρεί τον ανώμαλο ιστό χρησιμοποιώντας μια συρμάτινη θηλιά και προσεκτικά ελεγχόμενο ηλεκτρικό ρεύμα.
• Κρυοθεραπεία. Αφορά το πάγωμα του τραχήλου, για να καταστραφεί ο ανώμαλος ιστός.
• Χειρουργική με λέιζερ. Κατά τη διάρκεια εγχείρησης με λέιζερ μια ακτίνα φωτός υψηλής ενέργειας καίει (εξατμίζει) τον ανώμαλο ιστό. Οι γύρω ιστοί υφίστανται μικρή ή καθόλου βλάβη και το σημείο επουλώνεται γρήγορα.
• Κωνοειδής εκτομή. Για βαθιές ή πιο ανησυχητικές δυσπλασίες αφαιρείται ένα τμήμα του τραχήλου.