Μια πρωτότυπη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications και έγινε από ερευνητές του Imperial College και του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ επιβεβαιώνει ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Τα κορεσμένα λιπαρά βραχείας αλύσου φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο, βρήκαν οι επιστήμονες.
Στο πλαίσιο της μελέτης, 20 Αμερικανοί “αντάλλαξαν” επί δύο εβδομάδες τη διατροφή τους με 20 Νοτιοαφρικανούς που ζούσαν στο αγροτικό Kwazulu.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση πριν και μετά την αλλαγή της διατροφής τους. Οι επιστήμονες μέτρησαν βιολογικούς δείκτες που σηματοδοτούν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου και εξέτασαν δείγματα βακτηρίων που ελήφθησαν από το παχύ έντερο.
Στην αρχή της μελέτης όταν οι δύο ομάδες ακολουθούσαν τη κανονική τους διατροφή, σχεδόν οι μισοί από τους Αμερικανούς είχαν πολύποδες – καλοήθη ογκίδια στα τοιχώματα του εντέρου που θεωρούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις. Από τους Αφρικανούς, κανένας δεν είχε πολύποδες.
Μείωση του κινδύνου
Δύο εβδομάδες μετά την υιοθέτηση της αφρικανικής διατροφής οι Αμερικανοί παρουσίασαν λιγότερη φλεγμονή στο έντερο και βελτίωση των βιοδεικτών που συνδέονται με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Αντίθετα, στην ομάδα των Αφρικανών, οι βιοδείκτες που σχετίζονται με τον καρκίνο επιδεινώθηκαν δραματικά.
Ο καθηγητής Τζέρεμι Νίκολσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Τμήμα Χειρουργικής και Καρκίνου του Imperial College, ανέφερε: «Τα στοιχεία της μελέτης επιβεβαιώνουν άλλα προηγούμενων μελετών σύμφωνα με τα οποία οι μεταβολές που παρατηρήσαμε αποτελούν σημάδια τα οποία συνδέονται με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο».
Ο Νίκολσον πρόσθεσε ότι «τα νέα ευρήματα μαρτυρούν πως μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου με την κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών. Αυτό δεν αποτελεί βέβαια νέα είδηση. Το νέο στοιχείο είναι το πόσο γρήγορα επήλθαν οι αλλαγές.
Ο καθηγητής Στίβεν Ο’Κιφ από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ που ηγήθηκε της μελέτης είπε ότι έρευνες σε Ιάπωνες μετανάστες στη Χαβάη έχουν δείξει ότι χρειάζεται μια γενιά δυτικής διατροφής ώστε τα χαμηλά ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου να εκτοξευθούν στα επίπεδα που καταγράφονται στους αυτόχθονες κατοίκους της Χαβάης.
Το βουτυρικό οξύ
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας βασικός λόγος για τις μεταβολές στον κίνδυνο του καρκίνου είναι ότι τα βακτήρια του εντέρου – το μικροβίωμα – παράγουν κορεσμένα λιπαρά βραχείας αλύσου τα οποία τρέφουν το έντερο.
Στους Αμερικανούς, η αφρικανική διατροφή οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής βουτυρικού οξέος, ενός προϊόντος του μεταβολισμού των φυτικών ινών που έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Πρόκειται για ένα κορεσμένο λιπαρό οξύ βραχείας αλύσου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη θεραπειών που θα στοχεύουν τα βακτήρια του εντέρου ως μέσο για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.