Οι πολύποδες του ενδομητρίου είναι μικρές, συνήθως καλοήθεις νεοπλασίες στο ενδοθήλιο της μήτρας (ενδομήτριο). Μπορεί να έχετε έναν ή πολλούς πολύποδες. Η αιμορραγία είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα. Σπανίως μπορεί να περιέχουν καρκινικά κύτταρα. Η αιτία δημιουργίας τους δεν είναι γνωστή.
Περίπου 1 στις 10 γυναίκες 30-60 ετών θα εμφανίσει ενδομητρικό πολύποδα. Η πιθανότητα ένας πολύποδας να είναι κακοήθης για μια γυναίκα που είναι στην εμμηνόπαυση και η οποία αιμορραγεί είναι περίπου 4,5% ενώ το ποσοστό πέφτει στο 2,5% περίπου, αν η γυναίκα δεν αιμορραγεί και είναι τυχαίο εύρημα. Σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο περίπου 1,5% το πολύ.
Πάντως έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσετε καρκίνο της μήτρας αν έχετε πολύποδες. Επίσης, οι μελέτες δείχνουν ότι πάνω από το 10% των περιπτώσεων καρκίνου του ενδομητρίου στην εμμηνόπαυση σχετίζονται με την παρουσία πολυπόδων. Έχετε επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για αποβολή.
Ο πολύποδας συνήθως συνδέεται με τη μήτρα με έναν λεπτό μίσχο, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να έχει πλατιά βάση. Πρόκειται για συχνή αλλοίωση (παρουσιάζεται στο 10% των γυναικών που υποβάλλονται σε υστερεκτομή) και εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 40-60 χρόνων.
Ο μίσχος μπορεί να είναι μακρύς, φτάνοντας ορισμένες φορές μέχρι τον τράχηλο της μήτρας. Το μέγεθος μπορεί να ποικίλει, από λίγα χιλιοστά έως μερικά εκατοστά. Ο καλοήθης αυτός όγκος μπορεί να αντιδρά ή όχι στις ωοθηκικές ορμόνες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον φυσιολογικό ιστό του ενδομητρίου.
Συμπτώματα
Καμιά φορά οι πολύποδες δεν προκαλούν συμπτώματα, όμως μπορεί να βγουν στον κόλπο σας προκαλώντας πόνο, καθώς σφηνώνουν στο άνοιγμα του τραχήλου σας. Αν οι πολύποδες που εξέχουν συστραφούν και χάσουν την τροφοδοσία τους με αίμα, μπορεί να μολυνθούν.
Σημεία και συμπτώματα
- Κηλίδες αίματος μεταξύ των περιόδων.
- Κράμπες πυέλου.
- Βαριές ή παρατεταμένες περίοδοι.
- Δύσοσμα υγρά σε περίπτωση μόλυνσης του πολύποδα.
- Υπογονιμότητα
Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η απώλεια μικρής ποσότητας αίματος από τον κόλπο στην μέση του κύκλου (σταγονοειδής κολπική αιμόρροια) και η αυξημένη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου (μηνορραγία).
Διάγνωση
Καμιά φορά οι πολύποδες μπορεί να ανιχνευτούν με υπερηχογράφημα. Πιο συχνά χρησιμοποιείται μία μέθοδος που λέγεται υστεροσκόπηση. Μια μικρή οπτική συσκευή εισάγεται στη μήτρα. Ταυτόχρονα μπορεί να εισαχθούν όργανα για την αφαίρεση των πολυπόδων.
Μορφολογικά οι πολύποδες διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
- Yπερπλαστικοί οι οποίοι είναι και οι συνηθέστεροι και πρόκειται για αλλοιώσεις που εμφανίζουν ποικιλία στο μέγεθος και στο σχήμα τους, ενώ ταυτόχρονα είναι ευαίσθητοι στη δράση των οιστρογόνων.
- Ατροφικοί που απαντώνται σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και πρόκειται για υπερπλαστικούς ή λειτουργικούς πολύποδες που έχουν ατροφήσει.
- Λειτουργικοί που είναι η λιγότερο συχνοί. Ο αναπτυσσόμενος ιστός εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά του γειτονικού ενδομητρίου.
Θεραπεία
Οι πολύποδες μπορεί να αφαιρεθούν με επεμβατική υστεροσκόπηση ή με μια διαδικασία που λέγεται διαστολή και απόξεση, μια μικρή επέμβαση κατά την οποία ο γιατρός κάνει απόξεση στο ενδοθήλιο της μήτρας σας.
Υστεροσκόπηση είναι η άμεση απεικόνιση του εσωτερικού χιτώνα της μήτρας και των πολυπόδων με κάμερα που εισάγεται στη μήτρα μέσω του τραχήλου. Η επεμβατική υστεροσκόπηση προτιμάται επειδή με το υστεροσκόπιο ελέγχεται ολόκληρη η ενδομητρική κοιλότητα. Είναι μία ακριβής μέθοδος για να αφαιρούνται οι πολύποδες, επειδή φαίνεται καθαρά ο μίσχος και κατευθύνεται σε αυτόν το υστεροσκόπιο χωρίς να τραυματίζεται η γειτονική περιοχή. Η απόξεση είναι μια τυφλή μέθοδος με την οποία μπορεί να αποτύχει η αφαίρεση του πολύποδα.
Η υστεροσκοπική επέμβαση για την αφαίρεση του πολύποδα είναι απλή διαδικασία, που κρατά 5-10 λεπτά. Μπορεί να γίνει και στο ιατρείο.