Επάνω και πίσω από κάθε όρχι υπάρχει ένας σπειροειδής σωλήνας που λέγεται επιδιδυμίδα και ο οποίος μεταφέρει τα σπερματοζωάρια στους σπερματικούς πόρους.
Επιδιδυμίτιδα είναι η φλεγμονή αυτού του σωλήνα. Η περιοχή θα είναι πρησμένη και ζεστή και θα μοιάζει με λουκάνικο κατά την ψηλάφηση.
Η οξεία μορφή θα πρέπει να διαχωρίζεται από την χρόνια επιδιδυμίτιδα που αφορά χρόνια ενόχληση ήπιας γενικής εικόνας, συνήθως χωρίς οίδημα.
Παλαιότερα η πάθηση θεωρούταν ιδιοπαθής, ως ένα αποτέλεσμα κακής συνήθειας των αντρών να “κρατούν” τα ούρα τους. Θεωρητικά, αυτό οδηγούσε σε παλινδρόμηση των ούρων στα σωληνάρια της επιδιδυμίδας και επακόλουθη τοξική δράση.
Σήμερα ξέρουμε ότι η επιδιδυμίτιδα μπορεί να προκληθεί από βακτηριακή λοίμωξη. Η μετάδοση των μικροβίων γίνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά πιο συχνά σε νέους άντρες ηλικίας 19 έως 35 ετών.
Συμπτώματα
Η επιδιδυμίτιδα μπορεί να ξεκινήσει με πυρετό, αίσθημα βάρους στην περιοχή και ευαισθησία στην ψηλάφηση. Κατόπιν, ο όρχις διογκώνεται και γίνεται σκληρός και επώδυνος.
• Πόνος στο όσχεο γενικά έντονος, που εξελίσσεται σταδιακά σε διάστημα πολλών ωρών ή ημερών.
• Πόνος γενικά περιορισμένος στον έναν όρχι.
• Πυρετός.
• Διόγκωση στην περιοχή.
• Πόνος κατά την ούρηση.
Εάν η επιδιδυμίτιδα είναι το αποτέλεσμα σεξουαλικά μεταδιδόμενων μικροβίων, υπάρχει το ενδεχόμενο οι ασθενείς να έχουν εκτεθεί στους μικροοργανισμούς αρκετό καιρό πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Παρόλο που συμβαίνει σπάνια, μπορεί να υπάρξουν κάποιες επιπλοκές, όπως: Υδροκήλη, δηλαδή συλλογή υγρού (αυτό είναι συχνό, αλλά συνήθως το υγρό απορροφάται από μόνο του), απόστημα στο όσχεο το οποίο μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση, χρόνια επιδιδυμίτιδα, υπογονιμότητα και τελικά καταστροφή του όρχεως.
Διάγνωση
Ο γιατρός σας μπορεί να πάρει δείγμα ούρων και εκκρίσεων του προστάτη στην προσπάθεια να αναγνωρίσει το νοσογόνο οργανισμό.
Μπορεί να υποβληθείτε σε εξετάσεις, όπως:
- Γενική εξέταση αίματος
- Καλλιέργεια ούρων για να διαπιστωθεί αν συνυπάρχει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.
- Υπερηχοτομογράφημα στην περιοχή.
Πόσο σοβαρή είναι η επιδιδυμίτιδα; Η επιδιδυμίτιδα είναι συνήθως οξεία νόσος, δηλαδή εμφανίζεται αιφνίδια, και μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, χωρίς να αφήσει μόνιμη βλάβη.
Περιστασιακά εμφανίζεται χρόνια επιδιδυμίτιδα (μακροχρόνια). Σπάνια στη χρόνια επιδιδυμίτιδα είναι αναγκαία η χειρουργική επέμβαση.
Θεραπεία
Αν για την επιδιδυμίτιδα ευθύνονται βακτήρια, χορηγούνται αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Επιπλέον, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ανάπαυση στο κρεβάτι, παγοκύστεις στους όρχεις, ανόρθωση του οσχέου και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Επειδή η σεξουαλική σας σύντροφος μπορεί να έχει μολυνθεί από το ίδιο βακτήριο, ενδεχομένως να συστηθεί θεραπεία και γι’ αυτή.