Αρκετές γυναίκες ταλαιπωρούνται από φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή και από δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις εξαιτίας διαφόρων φλεγμονών των εσωτερικών γεννητικών οργάνων. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η υγιεινή του κόλπου.
Βέβαια, ακόμα και μια θεραπεία με αντιβιοτικά που καταστρέφουν τα «φιλικά» βακτήρια -τα οποία διατηρούν τα κολπικά ένζυμα σε φυσιολογικά επίπεδα- μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Το ίδιο και η αύξηση της προγεστερόνης.
Σαπούνι και νερό
Κανονικά ο κόλπος σας καθαρίζεται μόνος του. Τα τοιχώματα του εκκρίνουν το δικό τους υγρό που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και τους μικροοργανισμούς, καθώς ρέει προς τα έξω.
Αυτή η φυσιολογική έκκριση είναι είτε διαυγής, είτε γαλακτώδης και γίνεται κίτρινη, όταν στεγνώσει. Είναι κάπως γλιστερή και έχει μια ελαφρά, όχι δυσάρεστη οσμή. Η ποσότητα της αυξάνεται κατά την ωορρηξία και κατά τη σεξουαλική διέγερση.
Αν έχετε κολπικές εκκρίσεις με διαφορετικό χρώμα ή έντονη οσμή πρέπει να έχετε κολπική λοίμωξη και πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό.
Το πλύσιμο των γεννητικών σας οργάνων μία φορά την ημέρα με μαλακό σαπούνι και νερό είναι αρκετό.
Τα ντους και σπρέι γυναικείας υγιεινής είναι περιττά και κατά καιρούς μπορεί να είναι βλαβερά. Μερικά αφρόλουτρα του εμπορίου περιέχουν ερεθιστικές χημικές ουσίες.
Μερικοί γιατροί λένε ότι το καλύτερο υγρό για τον καθαρισμό του κόλπου είναι το χαμομήλι αφού πρώτα έχει κρυώσει, γιατί αν είναι πολύ ζεστό ίσως καταστρέψει τη φυσική λιπαρότητα του κόλπου σας. Το χαμομήλι δεν πρέπει να περιέχει ζάχαρη η οποία αποτελεί τροφή για τους μύκητες.
Μην χρησιμοποιείτε αρωματισμένα υγρά μαντιλάκια γιατί μπορεί να σας προκαλέσουν ερεθισμούς.
Τα βακτήρια
Τα αφρόλουτρα μπορεί να μεταβάλουν το φυσιολογικά όξινο περιβάλλον του κόλπου (το pH του κόλπου είναι κάτω από 4,7) που εμποδίζει την ανάπτυξη ζυμομυκήτων και άλλων οργανισμών οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις.
Τα βακτήρια και οι μύκητες που προκαλούν κολπικές λοιμώξεις έχουν την τάση να ευδοκιμούν σε θερμές και υγρές συνθήκες. Για το λόγο αυτό είναι καλή ιδέα να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα ή συνθετικά με βαμβακερή επένδυση και να αποφεύγετε τα σφιχτά καλσόν.
Τα σφιχτά νάιλον εσώρουχα και καλσόν παγιδεύουν τη θερμότητα και την υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε χωρίς εσώρουχα, εκτός ίσως όταν έχετε περίοδο.
Πάντα να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω, για να αποφεύγετε τη μόλυνση του κόλπου σας με βακτήρια από τις κενώσεις.
Σημειώστε τέλος ότι τα προβιοτικά ίσως να είναι χρήσιμα. Πρόκειται για ωφέλιμα βακτήρια που βοηθούν στο να διατηρείται η ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου.