Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα μοσχάρια που προσφέρουν αυξημένα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, σύμφωνα με μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biotechnology Letters.
Οι ερευνητές δηλώνουν ότι στόχος τους είναι να διορθώσουν μια ανισορροπία της σύγχρονης διατροφής, τη μείωση των ωμέγα-3 λιπαρών σε σχέση με τα ωμέγα-6 λιπαρά.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά, υπάρχουν στα ψάρια και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και ενδεχομένως της άνοιας. Τα ωμέγα-6 λιπαρά υπάρχουν στα περισσότερα φυτικά έλαια. Όταν τα ω-3 είναι λίγα στη διατροφή ενώ τα ω-6 είναι σχετικά πολλά, θεωρείται ότι επιβαρύνεται η υγεία καθώς αυξάνονται οι φλεγμονές στο σώμα.
Η πρόσληψη των ω-3 λιπαρών μπορεί να αυξηθεί από εκτρεφόμενα ζώα και ψάρια με τη χορήγηση ζωοτροφών εμπλουτισμένων με πολυακόρεστα λίπη. Ένα παράδειγμα είναι οι κότες οι οποίες γεννούν αυγά με σημαντική περιεκτικότητα σε ω-3 όταν βόσκουν ελεύθερα.
Μια άλλη λύση είναι η γενετική τροποποίηση ορισμένων τροφών, σύμφωνα με τους Κινέζους ερευνητές οι οποίοι εισήγαγαν σε μοσχάρια ένα γονίδιο που απομονώθηκε από ένα είδος νηματώδους σκώληκα και κωδικοποιεί ένζυμα που αυξάνουν την παραγωγή των ω-3 λιπαρών στο σώμα τους.
Είναι η πρώτη φορά που η προσέγγιση αυτή εφαρμόζεται σε βοοειδή επισημαίνουν οι ερευνητές. Η παραγωγή των ωμέγα-3 στο κρέας των συγκεκριμένων ζώων πενταπλασιάστηκε.
Πάντως, η τεχνική που εφάρμοσαν είχε σημαντικό ποσοστό αποτυχίας: από τα 14 γενετικά τροποποιημένα μοσχάρια που γεννήθηκαν στο εργαστήριο, τα 11 πέθαναν σε ηλικία κάτω των τεσσάρων μηνών, πιθανότατα λόγω ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης λάθος γονιδίων κατά τη διαδικασία.