Η ρίγανη είναι ένα φυτό το οποίο χρονολογείται από τα αρχαιότερα χρόνια, όταν το χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες στα φαγητά τους αλλά και στην επιστήμη της ιατρικής. Ο Ιπποκράτης μάλιστα, χρησιμοποιούσε τη ρίγανη για την αποφυγή μολύνσεων από πληγές αλλά και άλλες μικρο-θεραπείες του πεπτικού συστήματος.
Στην κατεξοχήν χρήση της ρίγανης, έχουμε να παρατηρήσουμε την αποφυγή μολύνσεων από παθογόνους μικροοργανισμούς, επιμηκύνοντας την ασπίδα προστασίας.
Σήμερα, στην Ελλάδα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που προσφέρονται για το φύτεμα και την καλλιέργεια της ρίγανης είναι στη Θράκη, στην Μακεδονία και στη Θεσσαλία.
Όσον αφορά την καλλιέργειά της ρίγανης, είναι πολύ σημαντικές κάποιες παράμετροι, που πρέπει να ληφθούν υπόψιν όπως οι εναέριες και οι εδαφικές προϋποθέσεις που πρέπει να υφίστανται για την απόδοση στην καλλιέργειά της. Η καλύτερη θερμοκρασία για να αποδώσει μια καλλιέργεια είναι οι 28-30 βαθμοί Κελσίου.
Τα οφέλη
Μπορείτε να απολαμβάνετε τα οφέλη της ρίγανης, μέσα από την οικιακή καλλιέργειά της. Ειδικά αν έχετε φυτέψει μαζί με αυτήν διάφορα άλλα λαχανικά, όπως η ντομάτα, και το χώμα σας διαθέτει καλή αποστράγγιση. Το ύψος που θα φτάσει το φυτό δεν θα ξεπερνά τα 50 εκατοστά. Φροντίστε να προσφέρετε αρκετό λίπασμα για να έχετε αμεσότερα αποτελέσματα στην καλλιέργειά της.
Χειμώνα – καλοκαίρι μπορείτε να απολαμβάνετε τους καρπούς της ρίγανης στο πιάτο σας, ύστερα από την αποξήρανσή της, μία διαδικασία που είναι εύκολη. Κόψτε τη ρίγανη και διαχωρίστε την σε ματσάκια, τα οποία θα τοποθετήσετε ανάποδα σε εξωτερικό χώρο. Μόλις ξεραθούν θα μπορείτε να νοστιμίσετε πολλά πιάτα και να τους δώσετε χρώμα.
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρίγανης, μπορούν να αποτελέσουν φάρμακο για ασθένειες που οφείλονται σε λοιμώξεις. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, και συγκεκριμένα ένα συστατικό που ονομάζεται καρβακρόλη.
Η ρίγανη μαζί με μία σειρά από άλλα θαμνώδη φυτά, είναι μέσα στην λίστα με τα κορυφαία φάρμακα της φύσης.