«Δεν πρέπει να λαμβάνουμε ως δεδομένη την υγεία των κορυφαίων αθλητών», λέει ο Ιταλός ερευνητής δρ Πάουλο Αντάμι, από το Ινστιτούτο Αθλητικής Ιατρικής & Επιστήμης της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Ο Αντάμι και οι συνεργάτες του έκαναν καρδιολογικό έλεγχο σε 2.354 Ιταλούς αθλητές που είχαν επιλεγεί την περίοδο 2004-2012 για συμμετοχή στους θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και προς έκπληξή τους βρήκαν ότι μπορεί να έχουν καρδιακά προβλήματα. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο EuroPRevent 2015 της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.
Οι εξετάσεις των αθλητών αφορούσαν ηλεκτροκαρδιογράφημα κατά τη διάρκεια άσκησης (τεστ κόπωσης) και σε κατάσταση ηρεμίας καθώς και υπερηχογράφημα καρδιάς.
‘Ενας στους 7 κορυφαίους αθλητές έχουν πρόβλημα
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι 171 από αυτούς (ποσοστό 7,3%) είχαν διάφορες μορφές καρδιαγγειακών προβλημάτων. Στα προβλήματα που εντοπίστηκαν περιελάμβαναν καρδιομυοπάθειες, υπερτροφική καρδιομυοπάθεια (μία αιτία αιφνίδιου θανάτου) και αρρυθμίες.
Πιο ειδικές εξετάσεις αυτών των αθλητών έδειξε ότι οι 6 από αυτούς έπασχαν από δυνητικά θανατηφόρα καρδιολογικά προβλήματα και δεν έπρεπε να αγωνίζονται. Άλλοι 24 παύθηκαν προσωρινά από τους αγώνες, αλλά τελικά τους επετράπη να λάβουν μέρος υπό ιατρική παρακολούθηση. Οι υπόλοιποι είχαν διαταραχές που δεν απαιτούσαν διακοπή από τον αγωνιστικό αθλητισμό, αλλά χρειάζονται οπωσδήποτε καρδιακό έλεγχο κάθε χρόνο.
«Αποτελεί έκπληξη ότι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι θεωρούνται οι πιο υγιείς άνθρωποι στον κόσμο, έχουν σοβαρές καρδιαγγειακές ανωμαλίες, οι οποίες μάλιστα δεν τους εμπόδισαν να φτάσουν σε τόσο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο», ανέφερε ο Αντάμι.
«Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπήρχε διάγνωση για αυτά τα καρδιακά προβλήματα επειδή οι εξετάσεις που είχαν γίνει δεν ήταν τόσο αναλυτικές όσο οι δικές μας. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι αθλητές χρειάζονται πιο λεπτομερή ιατρικό έλεγχο απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός, λόγω της καταπόνησης της καρδιάς τους από την πολύωρη προπόνηση».
Να επισημανθεί πάντως ότι για το British Heart Foundation, o ξαφνικός καρδιακός θάνατος είναι σπάνιος και αφορά μία ή δύο περιπτώσεις σε 100,000 αθλητές.
Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο δρ Μάικλ Κνάπτον, εκ μέρους του British Heart Foundation, είπε: «Θα έπρεπε να ελέγξουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος αθλητών για να σώσουμε μια ζωή και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουμε την καριέρα φιλόδοξων νέων αθλητών και να τους ανησυχήσουμε χωρίς λόγο. Επίσης θα μπορούσαν ορισμένοι να καθησυχαστούν ότι είναι καλά ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι».