Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (chronic lymphocytic leukemia) είναι καρκίνος του μυελού των οστών (σπογγώδης ιστός στο εσωτερικό των οστών όπου παράγονται τα κύτταρα του αίματος).
Η νόσος προκαλεί μια αργή αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, που είναι γνωστά ως λεμφοκύτταρα (προσβάλλει συνήθως τα Β λεμφοκύτταρα). Τα Β-λεμφοκύτταρα ευθύνονται για την παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του οργανισμού.
Ο όρος “χρόνια” προέρχεται από το γεγονός ότι η ασθένεια εξελίσσεται συνήθως πιο αργά από άλλους τύπους λευχαιμίας.
Στο δυτικό κόσμο, είναι η πιο συνηθισμένη λευχαιμία στους ενήλικες. Εκδηλώνεται συχνότερα στους άνδρες και στις ηλικίες άνω των 50 ετών. Η ασθένεια μπορεί να είναι κληρονομική.
Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία να είναι ασυμπτωματική όταν εντοπίζεται σε πρώιμα στάδια, ωστόσο συνήθως δεν είναι θεραπεύσιμη.
Συμπτώματα
Η εμφάνιση της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας είναι συνήθως ύπουλη γιατί τα συμπτώματα εκδηλώνονται σταδιακά.
- Διογκωμένοι λεμφαδένες.
- Κόπωση, αδυναμία και γενική αδιαθεσία.
- Λοίμωξη.
- Πυρετός.
- Απώλεια βάρους.
- Νυχτερινές εφιδρώσεις.
- Πίεση αριστερά κάτω από τα πλευρά λόγω διόγκωσης του σπλήνα.
- Πόνος στα οστά.
- Σε πολλές περιπτώσεις, κανένα.
Διάγνωση
Τα πιο πολλά περιστατικά ανιχνεύονται από τις τακτικές αναλύσεις αίματος που γίνονται σε άτομα χωρίς συμπτώματα. Το αποτέλεσμα μιας συνηθισμένης εξέτασης αίματος δείχνει ένα υψηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων.
Μετά ο γιατρός σας μπορεί να κάνει και άλλες εξετάσεις, για να καθορίσει ποια υποκατηγορία λεμφοκυττάρων έχει προσβληθεί. Τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων μπορεί να βοηθήσουν στην πρόγνωση του χρόνου που θα εξελιχθεί η νόσος και να βοηθήσουν εσάς και το γιατρό σας να καθορίσετε τη θεραπεία.
Πόσο σοβαρή είναι η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία; Η εξέλιξη της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας διαφέρει πολύ. Επειδή τα λεμφοκύτταρα είναι ώριμα και λειτουργικά, οι άνθρωποι με τη διαταραχή αυτή μπορεί να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια χωρίς θεραπεία. Σε μερικούς ανθρώπους η διαταραχή εξελίσσεται πιο γρήγορα και απαιτείται πιο νωρίς θεραπεία.
Παράγοντες κινδύνου
Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας περιλαμβάνουν:
- Η ηλικία σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία είναι ηλικίας άνω των 60.
- Φύλο. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό από ό, τι οι γυναίκες να εμφανίσουν την ασθένεια.
- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του αίματος και του μυελού των οστών. Ένα οικογενειακό ιστορικό της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας ή άλλων μορφών καρκίνου του αίματος και του μυελού των οστών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.
- Η έκθεση σε χημικές ουσίες. Ορισμένα ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα, συμπεριλαμβανομένων Orange Agent χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας.
Θεραπεία
Οι σημερινές κατευθυντήριες οδηγίες δε συνιστούν θεραπεία, αν η μόνη διαταραχή είναι ο αυξημένος αριθμός των λεμφοκυττάρων ή αν η μόνη ένδειξη της νόσου είναι οι διογκωμένοι λεμφαδένες. Ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης σας με περιοδικές αναλύσεις αίματος.
Η θεραπεία της πιο προχωρημένης νόσου γίνεται με χημειοθεραπεία. Μετά την αρχική θεραπεία πολλοί άνθρωποι με προχωρημένη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία αισθάνονται καλά επί χρόνια χωρίς άλλη θεραπεία.
Φάρμακα. Αν η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία συνοδεύεται από αναιμία ή αιμορραγικές διαταραχές (θρομβοπενία), είναι γενικά απαραίτητη η θεραπεία. Τρεις κατηγορίες φαρμάκων χημειοθεραπείας χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας. Αυτά είναι οι αλκυλιούντες παράγοντες, όπως η χλωραμβουκίλη, οι αντιμεταβολίτες, όπως η φλουδαραβίνη, και τα μονοκλωνικά αντισώματα, όπως η ριτουξιμάμπη. Καμιά φορά η χημειοθεραπεία περιλαμβάνει κορτικοστεροειδή φάρμακα, όπως πρεδνιζόνη.
Εγχείρηση. Σπάνια είναι απαραίτητη η αφαίρεση του σπλήνα (σπληνεκτομή). Αυτό γενικά γίνεται, αν ο σπλήνας μεγαλώσει ή αν προκαλεί προβλήματα, όπως επιπλοκές του ανοσοποιητικού που εμποδίζουν τη θεραπεία με φάρμακα.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία εδώ.