Το κλασικό ωράριο εργασίας, το «9 με 5», από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, είναι το καλύτερο για την ανθρώπινη υγεία συμπεραίνει μια μελέτη που έγινε από ερευνητές του University of Wisconsin-Madison School of Medicine and Public Health, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μάρτζορι Γκίβενς και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.593 άτομα που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για να αξιολογηθεί η υγεία τους.
Αυτοί που εργάζονταν σε άλλα ωράρια από το 9-5 είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι, να ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου και να πάσχουν από μεταβολικά προβλήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν αυτοί που εργάζονταν με κυλιόμενες βάρδιες.
Υπάρχουν αρκετά επαγγέλματα που απαιτούν διαφορετικό ωράριο από το 9-5 όπως είναι π.χ. τα νοσοκομεία, τα γυμναστήρια, τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα. Οι άνθρωποι που αλλάζουν ωράριο δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες για ένα αδιάσπαστο ύπνο όπως συμβαίνει με αυτούς που δουλεύουν σταθερά το πρωί.
Η μελέτη βρήκε ότι αυτοί που είναι πιο πιθανό να δουλεύουν εκτός του παραδοσιακού ωραρίου 9-5 είναι πιο συχνά άνδρες, ανήκουν σε κοινωνικές μειοψηφίες και έχουν χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
Η επιβάρυνση στην υγεία
Πιο συγκεκριμένα, πρόβλημα περιττών κιλών αντιμετώπιζε το 47,9% των εργαζομένων σε κυλιόμενες βάρδιες έναντι του 34,7% των εργαζομένων στο ωράριο 9-5. Αϋπνία παρουσίαζε το 23,6% των εργαζομένων σε βάρδιες έναντι του 16,3% των εργαζομένων στο ωράριο 9-5, ανεπαρκή ύπνο το 53% έναντι του 42,9% και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας το 31,8% έναντι του 24,4% αντίστοιχα.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι εργαζόμενοι με ανεπαρκή ύπνο (λιγότερες από 7 ώρες ύπνος το βράδυ) ήταν πολύ πιο ευάλωτοι στα μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης τύπου 2.
«Τα ευρήματα της μελέτης προστίθενται σε εκείνα που δείχνουν ότι το ωράριο εργασίας επηρεάζει σημαντικά την υγεία, και θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν για την προάσπιση της υγείας», ανέφερε η Γκίβενς.