Η εστίαση στα θετικά πράγματα της ζωής είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους.
Όμως ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να εστιάζει στα αρνητικά της ζωής, διότι για τους μακρινούς προγόνους μας αυτό ήταν απαραίτητο για την επιβίωσή τους. Η συνήθεια αυτή όμως οδηγεί σήμερα τον άνθρωπο στη δυστυχία.
Ερευνητές με επικεφαλής τον Άμιτ Σουντ, καθηγητή Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής της Κλινικής Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, δημιούργησαν ένα πρόγραμμα τεσσάρων βημάτων και 10 εβδομάδων που πιστεύουν ότι μπορεί κάποιος να κατακτήσει την ευτυχία. Κι αυτό γιατί στην κατά ένα μεγάλο μέρος πρόκειται για συνήθεια.
Ο Σουντ λέει ότι το 40-50% της ευτυχίας μας εξαρτάται από τις συνειδητές επιλογές που κάνουμε κάθε μέρα.
«Όλοι μπορούμε να επιλέξουμε να ρίχνουμε το βάρος στα όμορφα πράγματα που έχουμε στη ζωή μας και όχι στα άσχημα», λέει ο Σουντ, ο οποίος δημοσίευσε ένα βιβλίο για το πρόγραμμα αυτό: The Mayo Clinic Handbook for Happiness: A Four-Step Plan for Resilient Living. Παραδέχεται βέβαια, ότι η επιλογή των όμορφων πραγμάτων που έχουμε στη ζωή μας «πιο εύκολα λέγεται, παρά γίνεται». Γι’ αυτό και υπάρχει η ανάγκη του προγράμματος.
Τα βήματα προς την ευτυχία
O Σουντ γράφει ότι τα τέσσερα βήματα προς την ευτυχία είναι τα εξής:
Εκπαίδευση της προσοχής. Ο Σουντ συνιστά να εστιάζουμε καθημερινά σε ένα θετικό συναίσθημα, όπως ευγνωμοσύνη, συγχώρεση και καλοσύνη. Προτρέπει τους αναγνώστες του να αφιερώνουν το πρωί τα 3 πρώτα λεπτά στο να βλέπουν την οικογένειά τους το πρωί και στο να φέρονται σαν να έχουν καιρό να τους δουν νιώθοντας χαρούμενοι που τους ξαναβλέπουν.
Εκπαίδευση του συναισθήματος. Όταν κάτι πάει στραβά στη ζωή σας, να εστιάζετε την προσοχή σας σε ό,τι πήγε καλά στην όλη κατάσταση και όχι σε ό,τι οδήγησε στην αποτυχία. Να εξασκείτε επίσης την ευγνωμοσύνη, την συμπόνια, την αποδοχή και την συγχώρεση.
Ενίσχυση σύνδεσης σώματος και μυαλού. Στις δραστηριότητες που προάγουν αυτή τη σύνδεση συμπεριλαμβάνονται το διάβασμα, η γυμναστική, η μουσική, οι τέχνες, η προσευχή, ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι βαθιές αναπνοές.
Υιοθέτηση θετικών συνηθειών: Λίγη γυμναστική κάθε μέρα, η διάθεση χρόνου για υγιεινό μαγείρεμα και κατανάλωση του φαγητού με ηρεμία. Η διάθεση χρόνου για χαλάρωση είναι επίσης συστατικό της ευτυχίας.
Αν υιοθετήσετε τα προαναφερθέντα για 10 εβδομάδες, θα αλλάξετε ριζικά τον τρόπο σκέψης σας, λέει ο Σουντ.
To κουτσομπολιό
Εντωμεταξύ ένας άλλος ειδικός, σε τελείως διαφορετικό πνεύμα, κατάληξε στο συμπέρασμα ότι το κουτσομπολιό μπορεί να συνεισφέρει στην καλή διάθεση.
Παρότι το κουτσομπολιό θεωρείται κακή συνήθεια, ο καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας Ρόμπιν Ντάνμπαρ πιστεύει ότι το χρειαζόμαστε, ως ένα σημείο βέβαια. Κι αυτό διότι επιτρέπει τη μετάδοση σημαντικών πληροφοριών και μας βοηθούν να δενόμαστε με την οικογένεια και τους φίλους μας.
«Από τους σημαντικότερους παράγοντες μακροζωίας είναι το μέγεθος του κοινωνικού δικτύου μας», ανέφερε ειδικός. «Το κουτσομπολιό δεν είναι τίποτε άλλο παρά συζητήσεις με άλλους, οι οποίες μας διατηρούν ενημερωμένους για τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε. Αντί, λοιπόν, να νιώθουμε τύψεις όταν κουτσομπολεύουμε (χωρίς να λέμε ψέματα) τους άλλους, πρέπει να το αποδεχθούμε ως σημαντικό κομμάτι της ζωής μας».