Σπόρια μυκήτων μπορεί να προσκολληθούν στο πυκνό στρώμα κυττάρων πρωτεΐνης που αποτελούν τα νύχια σας. Αυτά τα μικροσκοπικά φυτά μπορούν να τρέφονται από την κεράτινη και να ζουν μέσα σε αυτή. Η μόλυνση που προκαλείται και λέγεται ονυχομυκητίαση μπορεί να διαιωνιστεί.
Όταν τα νύχια σας προσβληθούν από μύκητες, παχαίνουν, αποσπώνται και πέφτουν. Κάτω από την ελεύθερη άκρη του νυχιού υπάρχει συνήθως μια συγκέντρωση υπολειμμάτων κεράτινης. Μπορεί να νιώθετε κάποιο πόνο στο νύχι και να αισθάνεστε κάποια οσμή. Σε μερικές περιπτώσεις το νύχι καταστρέφεται.
Μπορεί να μολυνθείτε από μύκητες με πολλούς τρόπους, όπως, αν περπατάτε ξυπόλυτοι σε δημόσιους χώρους ή ως επιπλοκή στο πόδι του αθλητή ή της παρωνυχίας. Άνθρωποι με κυκλοφορικά προβλήματα ή διαβήτη είναι περισσότερο επιρρεπείς στη μόλυνση.
Ο κίνδυνος μυκητιασικής μόλυνσης του νυχιού στο πόδι είναι μεγαλύτερος, αν το πόδι σας ιδρώνει υπερβολικά και αν φοράτε κάλτσες και παπούτσια που εμποδίζουν τον αερισμό και δεν απορροφούν την υγρασία.
Η μόλυνση των νυχιών των χεριών με μύκητες είναι συχνά αποτέλεσμα υπερβολικής έκθεσης σε νερό και απορρυπαντικά. Η υγρασία που παγιδεύεται κάτω από τεχνητά νύχια μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μυκήτων.
Οι μυκητιασικές λοιμώξεις είναι πιο συνηθισμένες στους ηλικιωμένους ενήλικες. Μετά τα 40 τα νύχια μεγαλώνουν πιο αργά και αρχίζουν να γίνονται πιο παχιά, γεγονός που τα κάνει πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις. Όταν αρχίσει μυκητιασική μόλυνση, μπορεί να παραμείνει επ’ αόριστο, αν δεν αντιμετωπιστεί. Επισκεφθείτε το γιατρό σας με το πρώτο σημάδι μόλυνσης.
Οι μύκητες των νυχιών αρχίζουν συνήθως σαν μικροσκοπικές άσπρες ή κίτρινες κηλίδες στα νύχια σας.
Σημεία και συμπτώματα
• Παχιά, χωρίς λάμψη νύχια χεριών και ποδιών.
• Υπέρχρωση νυχιών, συνήθως κίτρινα ή καφέ.
• Φθαρμένες άκρες νυχιών.
• Νύχια που αποκολλώνται.
Διάγνωση
Οι διαγνωστικές εξετάσεις του γιατρού σας μπορεί να περιλαμβάνουν ξύσιμο μιας ποσότητας υπολειμμάτων κάτω από το νύχι για μικροσκοπική εξέταση, για να αναγνωριστεί ο μύκητας. Η παρουσία μύκητα αποκλείει άλλη νόσο των νυχιών.
Θεραπεία
Η θεραπεία των μυκητιασικών λοιμώξεων των νυχιών μπορεί να είναι δύσκολη και οι υποτροπές των λοιμώξεων είναι συνηθισμένες. Αν έχετε μύκητες στα νύχια σας, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει αντιμυκητιασικα φάρμακο από το στόμα.Τα φάρμακα αυτά, που τις περισσότερες φορές είναι αποτελεσματικά, είναι η ιντρακοναζόλη, η φλουκοναζόλη και η τερβιναφίνη (Lamisil).
Τα φάρμακα αυτά επιτρέπουν την ανάπτυξη νέου, χωρίς μύκητες νυχιού, ενώ το παλιό μολυσμένο τμήμα αντικαθίσταται σιγά σιγά. Αν και αυτά τα φάρμακα μπορούν συνήθως να θεραπεύσουν τη μόλυνση σε 4 έως 12 μήνες, η μόλυνση είναι πιθανό να υποτροπιάσει.
Όμως αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες, που κυμαίνονται από δερματικά εξανθήματα μέχρι ηπατικές βλάβες. Η ιντρακοναζόλη και η φλουκοναζόλη μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν δυσμενώς με άλλα φάρμακα, όπως ορισμένα αντιπηκτικά του αίματος και φάρμακα κατά των αλλεργιών.
Το Μάιο του 2001 η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσε δημόσιες συμβουλευτικές οδηγίες σχετικά με την ιντρακοναζόλη και την τερβιναφίνη ύστερα από ανησυχίες ότι μπορεί να προκαλούν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Η προειδοποίηση δεν αφορά την τερβιναφίνη σε μορφή κρέμας ή διαλύματος για τοπική χρήση. Πριν εσείς ή ο γιατρός σας αποφασίσετε τη θεραπεία από το στόμα, σκεφθείτε τις πιθανές παρενέργειες.
Οι αντιμυκητιασικές κρέμες για τα νύχια μπορεί να βοηθήσουν να μαλακώσουν τα νύχια σας και να εμποδίσουν την εξάπλωση της μυκητιασικής μόλυνσης, ενώ μεγαλώνει το νύχι. Άλλες αντιμυκητιασικές κρέμες ή υγρά διατίθενται με συνταγή.
Μια άλλη επιλογή είναι η τοπική χρήση αντιμυκητιασικού σε βερνίκι. Βάψτε με το βερνίκι τα προσβεβλημένα νύχια και το γύρω δέρμα μία φορά την ημέρα. Μετά από 7 ημέρες αφαιρέστε τα στρώματα βερνικιού και βάλτε καινούργιο. Η καθημερινή χρήση μέχρι 1 χρόνο ή περισσότερο έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει να καθαρίσουν μερικές μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών.
Αν η μόλυνση των νυχιών σας είναι βαριά ή εξαιρετικά επώδυνη, ο γιατρός μπορεί να προτείνει την αφαίρεση του νυχιού. Συνήθως φυτρώνει νέο νύχι στη θέση του.
Πρόληψη
Για να εμποδίσετε τυχόν μύκητες στα νύχια σας:
- Διατηρείτε τα νύχια σας στεγνά και καθαρά. Στεγνώνετε καλά τα πόδια σας μετά το μπάνιο, ιδιαίτερα τα κενά ανάμεσα στα δάχτυλα.
- Αν τα πόδια σας ιδρώνουν υπερβολικά, αλλάζετε συχνά κάλτσες. Βγάζετε περιστασιακά τα παπούτσια σας την ημέρα και μετά από άσκηση. Εναλλάσσετε τα παπούτσια με κλειστές μύτες και φορέστε εξώμυτα.
- Χρησιμοποιείτε αντιμυκητιασικα σπρέι ή σκόνη στα πόδια και μέσα στα παπούτσια σας.
- Φοράτε λαστιχένια γάντια, για να προστατεύετε τα χέρια σας από την υπερβολική έκθεση στο νερό. Μεταξύ των χρήσεων γυρίζετε τα γάντια το μέσα-έξω, για να στεγνώσουν.
- Μη σκαλίζετε ή κόβετε το δέρμα σας γύρω από τα νύχια σας. Μπορεί να ανοίξετε μια οδό στα μικρόβια, για να μπουν στο δέρμα και στα νύχια σας.
- Αποφεύγετε να περπατάτε ξυπόλυτοι σε δημόσιες πισίνες, ντους και αποδυτήρια.
- Επιλέξτε ένα κέντρο μανικιούρ και πεντικιούρ με καλή φήμη, που αποστειρώνει τα εργαλεία του. Αποφεύγετε τη χρήση βερνικιών και τεχνητών νυχιών που μπορεί να παγιδεύσουν ανεπιθύμητη υγρασία και να χειροτερέψουν την κατάσταση.
- Πλένετε τα χέρια σας, αν έλθετε σε επαφή με προσβεβλημένο νύχι. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί να εξαπλωθούν από νύχι σε νύχι, αν δεν είστε προσεκτικοί.