Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στον ύπνο, όσο μεγαλώνουν. Σε έρευνα που έγινε σε πάνω από 9.000 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, οι περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν τουλάχιστον ένα μακροχρόνιο πρόβλημα ύπνου.
Οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται συνήθως να αποκοιμηθούν το βράδυ ή μπορεί να ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί και να μην τους ξαναπαίρνει ο ύπνος.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθιστούν δυσκολότερο τον καλό ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς περνούν τα χρόνια. Αυτοί είναι:
Αλλαγές στον κύκλο ύπνου- εγρήγορσης
Στην ηλικία περίπου των 60 ή 70 ετών ο κιρκάδιος ρυθμός αλλάζει χαρακτηριστικά. Τα ηλικιωμένα άτομα νυστάζουν συνήθως νωρίτερα το βράδυ και ξυπνούν πολύ πρωί.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Μπορεί να είστε λιγότερο δραστήριοι σωματικά ή κοινωνικά. Μπορεί να έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ως αποτέλεσμα να καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης ή αλκοόλ ή να παίρνετε ένα μεσημεριανό υπνάκο καθημερινά. Αυτά μπορεί να απορρυθμίσουν το νυχτερινό σας ύπνο.
Ιατρικές παθήσεις και αλλαγές ζωής
Ο χρόνιος πόνος από καταστάσεις, όπως είναι η αρθρίτιδα ή προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο. Άλλες ασθένειες που μπορεί να αναστατώσουν τον ύπνο σας είναι η οστεοπόρωση, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η νόσος Parkinson, η νόσος Alzheimer και η πνευμονοπάθεια.
Οι ηλικιωμένοι άνδρες παρουσιάζουν συχνά μη καρκινική διόγκωση του προστάτη (καλοήθη υπερπλασία του προστάτη). Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε συχνοουρία κατά τη
διάρκεια της νύχτας. Στις γυναίκες εξάψεις που συσχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο.
Ζητήματα ψυχικής υγείας
Η κατάθλιψη, το άγχος και το πένθος θεωρούνται συνηθισμένα για τα ηλικιωμένα άτομα, καθώς προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε αλλαγές της ζωής, όπως είναι οι φυσικοί (σωματικοί) περιορισμοί, η απώλεια αγαπημένων προσώπων και η μετακόμιση απ’ το σπίτι τους. Οι καταστάσεις αυτές επιφέρουν συχνά δυσκολίες στον ύπνο.
Φάρμακα
Πολλά φάρμακα έχουν διεγερτική επίδραση και μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στον ύπνο. Οι φαρμακευτικές ουσίες που μπορεί να αποδιοργανώσουν τον ύπνο είναι αντικαταθλιπτικά, αποσυμφορητικά, βρογχοδιασταλτικά, κορτικοστεροειδή καθώς και φάρμακα για την υπέρταση.
Διαταραχές ύπνου
Αρκετές διαταραχές ύπνου γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες, όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος. Αυτές είναι η άπνοια του ύπνου, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, η πάθηση περιοδικής κίνησης των άκρων καθώς και η πάθηση διαταραχής κατά τον ύπνο REM.
Παρά τις αλλαγές αυτές, ωστόσο, ο προβληματικός ύπνος στις μεγαλύτερες ηλικίες δεν είναι αναπόφευκτος. Μπορεί να γίνουν πολλά πράγματα, για να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου. Για παράδειγμα, η καθημερινή άσκηση ή μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης.