Είναι γεγονός ότι όλη η ένταση και η κούραση της καθημερινότητας αποτυπώνεται στο σώμα μας, ειδικά όταν το καταπονούμε καθημερινά.
Η οσφύ (η περιοχή της ράχης μεταξύ του θώρακα και των γλουτών) είναι μια ανατομική περιοχή η οποία έχει εξαιρετική σημασία για την σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης και όπως φαίνεται και από αποτελέσματα ερευνών είναι η πάθησή της είναι συχνή.
Η σπονδυλική στήλη λόγω της καθιστικής καθημερινότητας μπροστά σε ένα γραφείο ή ακόμα και λόγω της πολύωρης οδήγησης γίνεται ιδιαίτερα δύσκαμπτη με αποτέλεσμα να είναι και επιρρεπής σε πολλές κακώσεις και παθήσεις όπως η οσφυαλγία.
H οσφυαλγία μπορεί να έχει πολλαπλά αίτια όπως:
- Κακώσεις σε οστά, μύες και συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης.
- Λανθασμένη στάση σώματος.
- Στένωση των σπονδυλικών τρημάτων.
- Παχυσαρκία.
- Λάθος ανύψωση βαρέων αντικειμένων.
Βασικό είναι ότι οι ασθενείς οι οποίοι βιώνουν ένα περιστατικό οσφυαλγίας νιώθουν ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρουν όπως προηγουμένως και προτιμούν να απομονώνονται, με αποτέλεσμα η πάθηση εκτός από σωματικά να τους καταβάλλει και ψυχολογικά.
Το πρώτο που θα κάνει ένας ασθενής που βιώνει έντονο πόνο στη μέση του είναι να επισκεφτεί τον ορθοπεδικό του. Αυτός θα του συστήσει να κάνει φυσικοθεραπείες για να τον ανακουφίσουν από τον πόνο και μπορεί ακόμα να τον απομακρύνουν οριστικά, ανάλογα με την συνεργασία και τη θέληση που θα δείξει ο ίδιος ο ασθενής.
Στο φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα, ο φυσιοθεραπευτής θα εξηγήσει στον ασθενή του ότι η θεραπεία δεν έχει άμεσα αποτελέσματα, αλλά ότι χρειάζεται μεθοδευμένο πλάνο για την αντιμετώπιση μιας πολύπλοκης πάθησης όπως η οσφυαλγία. Η θεραπεία βασίζεται στις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενή και θέτει εξειδικευμένους, μετρήσιμους και σε χρονικό υπόβαθρο στόχους, ώστε να μπορεί να ελέγξει την πρόοδό του.
Η φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει, το στάδιο όπου ο φυσιοθεραπευτής εφαρμόζοντας τα κατάλληλα μηχανήματα θα προσπαθήσει να περιορίσει αισθητά τον πόνο του ασθενούς ώστε προοδευτικά να ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο αυτό της κινητοποίησης. Αν δεν έχει ξεπεραστεί ο πόνος που περιορίζει τις κινήσεις του ασθενή, τότε ο ίδιος δεν θέλει να συνεργαστεί γιατί φοβάται ότι θα πονέσει.
Μετά την φάση της κινητοποίησης, έρχεται αυτή της σταθεροποίησης όπου στόχος είναι προοδευτικά ο ασθενής να μπορεί να γίνεται πιο λειτουργικός, πιο ανεξάρτητος και να μπορέσει να επιστρέψει σε κάποιες από τις δραστηριότητές του. Τέλος, βασικό ρόλο στην φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση διαδραματίζει και η διδασκαλία της σωστής εργονομικής θέσης από την φυσιοθεραπευτή η οποία θα τον βοηθήσει να μην βιώσει άλλο επεισόδιο οσφυαλγίας.
Στην ιστοσελίδα που διατηρεί ο φυσικοθεραπευτής Αλέξανδρος Μπλέτσας μπορείτε να ενημερωθείτε για τους τρόπους αντιμετώπισης ορθοπεδικών, νευρολογικών και ρευματολογικών παθήσεων.