H ρεσβερατρόλη, μία ουσία που υπάρχει κυρίως στο κόκκινο κρασί αλλά και σε ορισμένα κόκκινα φρούτα ενδέχεται να παίζει ρόλο και στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με μία μελέτη που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Obesity.
Η ρεσβερατρόλη υπάρχει κυρίως στη φλούδα των σταφυλιών, αλλά και των μούρων, των βατόμουρων και της φράουλας.
Ερευνητές από το Washington State University χορήγησαν ρεσβερατρόλη σε ποντίκια τα οποία ακολουθούσαν μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Διαπίστωσαν ότι κέρδισαν 40% λιγότερο βάρος από άλλα ποντίκια που έτρωγαν την ίδια ποσότητα τροφής αλλά δεν λάμβαναν τη ρεσβερατρόλη.
Αυτό οφειλόταν στο ότι το λίπος του υποδόριου ιστού μετατράπηκε σε καφέ λίπος στα ποντίκια που έτρωγαν ρεσβερατρόλη. Το καφέ λίπος καίει τα λιπαρά οξέα, αντί να τα αποθηκεύει, για να τροφοδοτήσει το σώμα με ενέργεια και θερμότητα.
Η ποσότητα της ρεσβερατρόλης που χορήγησαν οι ερευνητές στα ζώα δεν ήταν μεγάλη. Ήταν αντίσγοιχη με αυτή που παρέχουν στον άνθρωπο 340 γραμμάρια από σταφύλια, μούρα και φράλουλες.
H ρεσβερατρόλη
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, αλλά δεν ήταν μέχρι τώρα σαφές πώς παρεμβαίνει στο μεταβολισμό.
Η μελέτη έδειξε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με μια δίαιτα η οποία περιέχει 0,1% ρεσβερατρόλη επί του συνόλου της τροφής, ήταν σε θέση να μετατρέψει το λευκό λίπος σε καφέ λίπος. Οι ερευνητές έδειξαν ότι ένα ένζυμο που ονομάζεται ΑΜΡΚ, και ρυθμίζει το μεταβολισμό της ενέργειας, διεγείρει τη μετατροφή του λευκού λίπους σε καφέ.
Η ρεσβερατρόλη ανήκει στις πολυφαινόλες, μία ομάδα φυτοχημικών που αλλάζει την έκφραση των γονιδίων και ενισχύει την οξείδωση των λιπαρών, έτσι ώστε να μην παραφορτώνεται με λίπος το σώμα, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Μιν Ντου, καθηγητής Μυϊκής Βιολογίας στο Τμήμα Ζωικών Επιστημών του πανεπιστημίου. Υπό αυτή την έννοια, «είναι πιθανό ανάλογη δράση να έχουν και άλλες πολυφαινόλες των φρούτων», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με όσα ξέρουμε σήμερα, όταν τα λιποκκύτταρα παραφορτώνονται με λίπος εκκρίνουν ουσίες που προάγουν τη φλεγμονή μέσα στο σώμα και διάφορες ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2.
Η ρεσβερατρόλη έχει επαινεθεί ως μια ουσία που καταπολεμά τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, της νόσο Αλτσχάιμερ, την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2. Όμως, πολλές από τις αξιώσεις είναι ακόμη υπό συζήτηση και δεν έχουν γίνει αποδεκτές από το σύνολο γης επιστημονικής κοινότητας.
Μπορείτε να αυξήσετε την συνολική πρόσληψη των πολυφαινολικών ενώσεων και της ρεσβερατρόλης με την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και ιδιαίτερα σταφυλιών, μούρων και φραουλών.