Η παρωτίτιδα (μαγουλάδες) είναι μία παιδική ασθένεια, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και σε ενήλικες. Το κλινικό της όνομα είναι επιδημική παρωτίτιδα (parotitis).
Η παρωτίτιδα προκαλείται από έναν ιό που μεταδίδεται με εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων του αέρα. Το προσβεβλημένο άτομο μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια μία ημέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, μπορεί να τη μεταδώσει πολύ εύκολα για 3 ακόμα ημέρες και μετά τη μεταδίδει λιγότερο, καθώς περιορίζεται η διόγκωση.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της παρωτίτιδας εμφανίζονται συνήθως δύο με τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ιογενούς λοίμωξης.
Το κύριο και πιο γνωστό σύμπτωμα είναι πρησμένοι, επώδυνοι σιελογόνοι αδένες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του σαγονιού και κάνουν τα μάγουλα να προβάλλουν φουσκωμένα. Στα μικρά παιδιά ο πυρετός είναι συνήθως χαμηλός.
Κάποιες φορές η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά σημεία και συμπτώματα. Αν το προσβεβλημένο άτομο έχει πονοκεφάλους και παρουσιάσει λήθαργο, μπορεί να υπάρχει φλεγμονή στον εγκέφαλο και στις μήνιγγες (μηνιγγοεγκεφαλίτιδα).
Πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς, ναυτία και έμετοι μπορεί να υποδηλώνουν φλεγμονή του παγκρέατος.
Πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς στις γυναίκες μπορεί να σημαίνει φλεγμονή των ωοθηκών. Αυτό είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστεί.
Στο ένα τέταρτο περίπου των εφήβων και των αντρών που κολλάνε παρωτίτιδα αναπτύσσεται φλεγμονή των όρχεων (ορχίτιδα).
Ο γιατρός σας μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της παρωτίτιδας αναγνωρίζοντας τον ιό της παρωτίτιδας στο σάλιο σας ή βρίσκοντας αύξηση στα αντισώματα για τον ιό της παρωτίτιδας στο αίμα σας. Όμως σπάνια χρειάζεται αυτού του είδους η εξέταση.
Σημεία και συμπτώματα
- Διογκωμένοι, επώδυνοι σιελογόνοι αδένες.
- Πυρετός.
- Αδυναμία και κόπωση.
- Φλεγμονή του παγκρέατος, των όρχεων, των ωοθηκών ή του εγκεφάλου.
Πόσο σοβαρή είναι η παρωτίτιδα;
Η παρωτίτιδα σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα, αλλά συνήθως δεν είναι σοβαρή ασθένεια και σπάνια διαρκεί πάνω από 2 εβδομάδες.
Σε μερικές περιπτώσεις όμως μπορεί να αναπτυχθεί εγκεφαλίτιδα, η οποία είναι μία σοβαρή επιπλοκή της παρωτίτιδας και μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά συμπτώματα και σπάνια στο θάνατο. Η ορχίτιδα είναι δυσάρεστη και μερικές φορές προκαλεί μειωμένη γονιμότητα (υπογονιμότητα).
Θεραπεία
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την παρωτίτιδα.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει παραμονή στο κρεβάτι, μέχρι να υποχωρήσει ο πυρετός σας. Μπορεί επίσης να απαιτείται απομόνωση για την πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας.
Για τις περισσότερες επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν η θεραπεία εξαρτάται από τα συμπτώματα.
Πρόληψη
Το εμβόλιο ζώντος ιού για την παρωτίτιδα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και πρέπει να χορηγείται σε όλα τα παιδιά ηλικίας άνω του 1 έτους. Μπορεί να χορηγηθεί μεμονωμένο ή σε συνδυασμό με άλλα εμβόλια.
Η χρήση αυτού του εμβολίου έχει μειώσει πολύ τη συχνότητα εμφάνισης παρωτίτιδας στις αναπτυγμένες χώρες.