Ο ποιοτικός ύπνος συμβάλλει στην διαφύλαξη της υγείας και διατηρεί πιο σταθερά τα επίπεδα της ενεργητικότητας στη διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα, ο λίγος ύπνος προωθεί την αύξηση του σωματικού βάρους, την υπέρταση και άλλα προβλήματα υγείας.
Τώρα, μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience βρήκε ότι ο λίγος ύπνος μειώνει σημαντικά την αυτοσυγκράτηση και οδηγεί σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές που αφορούν την προσωπική και επαγγελματική ζωή.
Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Clemson, στη Νότιο Καρολίνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχολογίας Τζουν Πίλτσερ.
Λίγος ύπνος ίσον παρορμητική συμπεριφορά
Το συμπέρασμα είναι ότι οι πάσχοντες από έλλειψη ύπνου διατρέχουν τον κίνδυνο να υποκύπτουν σε παρορμητικές επιθυμίες και να λαμβάνουν διφορούμενες αποφάσεις καθώς και να γίνονται απρόσεκτοι. Με άλλα λόγια, αυξάνονται οι πιθανότητες για λήψη αποφάσεων για τις οποίες αργότερα κάποιος θα μετανιώσει.
«Η αυτοσυγκράτηση αποτελεί τμήμα της λήψης αποφάσεων», δήλωσε η Πίλτσερ. «Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αντικρουόμενες επιθυμίες και ευκαιρίες, o αυτοέλεγχος μάς επιτρέπει να να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις ενόσω είμαστε πολύ κουρασμένοι».
Από την άλλη πλευρά, η επαρκής διαθεσιμότητα ενέργειας μπορεί να αναπληρώσει την ικανότητα ενός ατόμου να προτιμά τις δύσκολες επιλογές αντί για την εύκολη λύση.
Επίσης, ο λίγος ύπνος αυξάνει και την επιθετικότητα, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα.
«Πολλές πλευρές της καθημερινότητας μπορεί να επηρεαστούν θετικά από τον επαρκή ύπνο και την αυτοσυγκράτηση», ανέφερε η Πίλτσερ. «Η βελτιωμένη υγεία, οι καλύτερες επιδόσεις στην δουλειά και οι καλύτερες αποφάσεις είναι δύο από τα δυνητικά οφέλη. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθεί ο καλύτερος έλεγχος των κοινωνικών ζητημάτων, όπως οι εθισμοί, η χαρτοπαιξία και ο υπερκαταναλωτισμός».