Οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους φαίνεται πως να έχουν υγιέστερες αρτηρίες από αυτές που τα ταΐζουν με τεχνητό γάλα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obstetrics and Gynecology.
Ερευνητές του συστήματος υγείας Kaiser Permanente της Βόρειας Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Έρικα Γκούντερσον, εξέτασαν δεδομένα 846 γυναικών ηλικίας 18-30 ετών που είχαν καταχωρηθεί στη δεκαετία του 1980.
Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα καρωτίδων 20 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας. Αυτές που είχαν θηλάσει τα παιδιά τους έναν μήνα ή λιγότερο είχαν περισσότερη πάχυνση του αρτηριακού τοιχώματος των καρωτίδων σε σχέση με όσες είχαν θηλάσει τα παιδιά τους για 10 μήνες ή περισσότερο.
Οι καρωτίδες παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο και η σκλήρυνση των τοιχωμάτων τους είναι σημάδι αθηρωματικής πλάκας η οποία αν “σπάσει” μπορεί να να προκαλέσει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακό έμφραγμα.
Η ωκυτοκίνη
Οι γυναίκες που είχαν θηλάσει τα παιδιά τους έτειναν επίσης να είναι πιο αδύνατες, πιο μορφωμένες και πιο δραστήριες σωματικά, τόσο σε νεαρή ηλικία, όσο και 20 χρόνια αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι το όφελος για τις αρτηρίες δεν είναι απόρροια μόνον του θηλασμού, αλλά της συνολικότερης υγιεινής ζωής μιας γυναίκας.
Ο θηλασμός φαίνεται πως έχει θετική επίδραση στο βάρος της γυναίκας καθώς και στην αρτηριακή πίεση.
Η Γκούντερσον είπε: «Όταν μια γυναίκα θηλάζει το μωρό της, το σώμα της εκκρίνει ωκυτοκίνη, την ορμόνη που συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η εγκυμοσύνη είναι μια στρεσογόνος διαδικασία και έχει σημαντικές απαιτήσεις από το καρδιαγγειακό σύστημα. Ο θηλασμός είναι ένας τρόπος να προγραμματιστεί και πάλι το σώμα της γυναίκας μετά την κύηση».