Τα εξτένσιονς βλεφαρίδων κάνουν πιο μακριές και πυκνές τις βλεφαρίδες. Πρόκειται για συνθετικές βλεφαρίδες που προσκολλώνται με ειδικές κόλλες πάνω στις φυσικές βλεφαρίδες, μία διαδικασία που οι γυναίκες μπορούν να κάνουν και μόνες τους.
Όμως τα εξτένσιονς βλεφαρίδων μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση και αλλεργικές αντιδράσεις στα μάτια, λένε Αμερικανοί επιστήμονες. Οι προειδοποιήσεις έρχονται ύστερα από τα αυξημένα κρούσματα οφθαλμοπαθειών μεταξύ των γυναικών που χρησιμοποιούν τα extensions. Συχνά προκαλούν υπεραιμία στα μάτια, έλκος του επιπεφυκότα, πρήξιμο και φαγούρα.
Φορμαλδεΰδη
Οι κόλλες που χρησιμοποιούνται μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στα μάτια διότι μερικές περιέχουν φορμαλδεΰδη, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Ντόριν, ειδικό στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών από τον Ιατρικό Όμιλο True & Dorin στη Νέα Υόρκη.
Επιπλέον, επειδή μπορεί να παγιδευτούν σ’ αυτές τις κόλλες και παθογόνα μικρόβια και να εμφανιστούν βακτηριακές, ιογενείς ή μυκητιασικές μολύνσεις.
Το πιο σοβαρό απ’ όλα είναι ότι το βάρος των συνθετικών βλεφαρίδων καταπονεί τον θύλακα των φυσικών βλεφαρίδων, με συνέπεια οι τελευταίες να λεπταίνουν και σε περίπτωση συστηματικής χρήσης, να πέφτουν.
Τα συμπτώματα
Στο παρελθόν, ερευνητές από το Οφθαλμολογικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τόκιο δημοσίευσαν μια μελέτη που αφορούσε 2.000 γυναίκες ηλικίας 15-59 ετών, η οποία έδειξε ότι οι 205 από αυτές (το 10,3%) είχαν χρησιμοποιήσει κατά μέσον όρο 6,2 φορές εξτένσιονς βλεφαρίδων. Το 27% από αυτές τις γυναίκες είχαν εκδηλώσει προβλήματα όπως υπεραιμία στα μάτια, πόνο και πρήξιμο των βλεφάρων με κνησμό (φαγούρα).
Σε άλλη μελέτη, που επίσης έγινε στην Ιαπωνία (σ’ αυτή τη χώρα ξεκίνησε η μόδα των extensions), εξετάστηκαν τα είδη των οφθαλμοπαθειών από τα εξτένσιονς βλεφαρίδων σε 107 ασθενείς μιας οφθαλμολογικής κλινικής. Οι 64 από τις γυναίκες είχαν παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση λόγω της κόλλας, οι 42 έλκος του επιπεφυκότα λόγω μόλυνσης στα μάτια και οι υπόλοιπες είχαν εμφανίσει διάφορες αλλεργίες και λοιμώξεις σε τμήματα των ματιών.