Ο κερατοειδής χιτώνας είναι το κυρτό διάφανο κάλυμμα στο εμπρός μέρος του ματιού. φυσιολογικά στερείται αγγείων εξασφαλίζοντας την απαραίτητη για την όραση μας, διαφάνεια. Ο κερατοειδής είναι πολύ ευαίσθητος.
Ο φακός μαζί με τον κερατοειδή εστιάζουν τις εικόνες πάνω στον αμφιβληστροειδή. Επειδή ο κερατοειδής είναι το πιο εκτεθειμένο μέρος του ματιού, είναι ευάλωτος σε διάφορους τραυματισμούς, έλκη και μολύνσεις.
Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός του κερατοειδούς είναι μία αμυχή που προκαλείται από γρατσουνιά ή τρίψιμο. Αυτό μπορεί να συμβεί, αν ένας κόκκος άμμου ή σκόνης γρατσουνίσει τον κερατοειδή ή αν φοράτε για πολύ μεγάλο διάστημα φακούς επαφής.
Ο κερατοειδής χιτώνας σας μπορεί επίσης να υποστεί έγκαυμα από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, αν έχετε μείνει για πολλές ώρες στον ήλιο, κάτω από μία λάμπα μαυρίσματος ή αν πραγματοποιείτε μία ηλεκτροκόλληση χωρίς κατάλληλη προστασία για τα μάτια.
Σημεία και συμπτώματα
- Έντονος πόνος στο μάτι.
- Ερυθρότητα του ματιού.
- Πρησμένα βλέφαρα.
Μετά τον τραυματισμό στον κερατοειδή ο ιστός γύρω από το μάτι σας μπορεί να πρηστεί και το μάτι μπορεί να κοκκινίσει και να πονάει πολύ. Μπορεί να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας πιο πολύ από ό,τι συνήθως.
Μερικοί άνθρωποι δε νιώθουν κανένα σύμπτωμα για αρκετές ώρες μετά τον τραυματισμό, μέχρι που ξαφνικά νιώθουν έντονες ενοχλήσεις χωρίς κανένα εμφανή λόγο.
Θεραπεία
Σταγόνες που περιέχουν μία χρωστική ουσία μπορεί να βοηθήσουν το γιατρό να βρει τη βλάβη στον κερατοειδή.
Οι απλές αμυχές και τα τραύματα του κερατοειδούς χιτώντα αντιμετωπίζονται με την αφαίρεση κάθε ξένου σώματος και την κάλυψη του ματιού.
Ο κερατοειδής θεραπεύεται από μόνος του συνήθως γρήγορα, σε 1 ή 2 ημέρες. Ο γιατρός μπορεί επίσης να χορηγήσει μία αντιβιοτική αλοιφή, για να εμποδίσει τη μόλυνση, και ένα παυσίπονο για την πρώτη και δεύτερη ημέρα, για να σας ανακουφίσει από τον πόνο.
Πιο σοβαροί τραυματισμοί στον κερατοειδή μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.