Η πτώση του βλεφάρου προκαλείται από αδυναμία του μυός που σηκώνει το πάνω βλέφαρο και το κρατάει ανοιχτό. Μερικά παιδιά γεννιούνται με την πάθηση αυτή. Όταν υπάρχει εκ γενετής, επηρεάζει συνήθως μόνο το ένα μάτι.
Η πτώση βλεφάρου είναι συνήθως κληρονομική.
Στους ενήλικες μερική πτώση των βλεφάρων μπορεί να συμβεί σαν φυσιολογικό αποτέλεσμα της γήρανσης, καθώς οι μύες του βλεφάρου αποδυναμώνονται.
Πιο σπάνια η πτώση βλεφάρου μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός τραυματισμού ή μιας αρρώστιας, όπως διαβήτης, βαριά μυασθένεια, εγκεφαλικό, όγκος στον εγκέφαλο ή καρκίνος τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των νεύρων και των μυών.
Μπορεί να είναι σημείο εγκεφαλικού ή κάποιου άλλου οξέος προβλήματος του νευρικού συστήματος. Όταν το πρόβλημα αναπτύσσεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια πολλών ετών, μπορεί να οφείλεται στη γήρανση.
Σημεία και συμπτώματα
- Πτώση του ενός ή και των δύο πάνω βλεφάρων.
Διάγνωση
Αν τα βλέφαρα του παιδιού σας είναι εμφανώς διαφορετικά, ιδιαίτερα αν εμποδίζεται η όραση του, πρέπει να το εξετάσει ένας γιατρός. Αν παρατηρήσετε ότι το ένα ή και τα δύο βλέφαρα σας έχουν σταδιακά αρχίσει να πέφτουν, ρωτήστε το γιατρό γι’ αυτό στο επόμενο ραντεβού σας.
Αν η πτώση έγινε ξαφνικά, δείτε αμέσως το γιατρό σας. Μπορεί να χρειάζεται λεπτομερής εξέταση, για να εξακριβωθεί αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας.
Θεραπεία
Στα παιδιά που έχουν γεννηθεί με πτώση βλεφάρου η χειρουργική διόρθωση μπορεί να είναι απαραίτητη, για να εμποδίσει διαταραχές της όρασης στο συγκεκριμένο μάτι. Στους
ενήλικες, αν η πτώση είναι αποτέλεσμα της γήρανσης ή τραυματισμού, ο γιατρός μπορεί να συστήσει να κάνουν μία επέμβαση, για να κοντύνει ο μυς που σηκώνει (ανυψώνει) το βλέφαρο. Αν είναι αποτέλεσμα κάποιου προβλήματος υγείας, όπως βαριά μυασθένεια, εγκεφαλικό ή διαβήτης, η θεραπεία της ασθένειας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του προβλήματος του βλεφάρου.