Η μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μία κληρονομική πάθηση κατά την οποία ο αμφιβληστροειδής εκφυλίζεται σταδιακά και στα δύο μάτια.
Τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή, που ονομάζονται ραβδία, επηρεάζονται περισσότερο προκαλώντας ελαττωματική νυχτερινή όραση (νυχτερινή τύφλωση).
Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, μπορεί να χαθεί και η περιφερική όραση προκαλώντας τη λεγόμενη όραση του τούνελ.
Η πάθηση, που είναι ασυνήθιστη, μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Το βασικό κριτήριο για την τύφλωση είναι η οπτική οξύτητα των 20/200 ή χειρότερα στο καλό μάτι με γυαλιά.
Η μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να ανιχνευθεί στην παιδική ηλικία. Η μειωμένη νυχτερινή όραση μπορεί να γίνει εμφανής στην ηλικία των 10 ετών. Αν η οικογένεια σας έχει ιστορικό της πάθησης, εξετάστε εγκαίρως το παιδί σας.
Σημεία και συμπτώματα
- Δυσκολία όρασης τη νύχτα ή σε μειωμένο φωτισμό.
- Κακή κεντρική όραση.
- Απώλεια πλευρικής (περιφερικής) όρασης.
Διάγνωση
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του ματιού ο οφθαλμίατρος μπορεί να εντοπίσει σκούρα μελάχρωση στον αμφιβληστροειδή, από όπου βγαίνει και το όνομα της πάθησης.
Οι εξετάσεις που γίνονται, για να εξακριβώσουν την παρουσία και το μέγεθος της πάθησης είναι μία διαδικασία που καταγράφει την ηλεκτρική ανταπόκριση του ματιού στο φως (ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα) και άλλη μία διαδικασία, για να εξακριβωθεί το πόσο καλά ανταποκρίνονται τα μάτια στο χαμηλό φωτισμό (dark adaptation).
Θεραπεία
Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τη μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, αν και κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Α μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της πάθησης. Η χρήση βοηθημάτων χαμηλής όρασης μπορεί να βοηθήσει.
Μερικοί ερευνητές συστήνουν τη χρήση γυαλιών ηλίου για την προστασία του αμφιβληστροειδούς από τις βλαβερές επιδράσεις του ορατού και του υπεριώδους φωτός.
Πειραματικές συσκευές που διευρύνουν το πεδίο της όρασης μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικές στο μέλλον.