Η πάθηση είναι συνήθως αποτέλεσμα μέσης ωτίτιδας που δεν έχει θεραπευτεί. Σ’ αυτή την περίπτωση η λοίμωξη μπορεί να επεκταθεί στη μαστοειδή απόφυση, το οστό που βρίσκεται πίσω από το έξω ους και συνδέεται με το μέσο ους.
Πρόκειται για μια σχετικά σπάνια κατάσταση αλλά μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές.
Η οξεία μαστοειδίτιδα είναι νόσος των πρώιμων ηλικιών με τα περισσότερα κρούσματα μεταξύ παιδιών ηλικίας μέχρι 2 ετών.
Όταν υπάρχει μαστοειδίτιδα (mastoiditis), η λοίμωξη προχωρεί από το μέσο αυτί στο βλεννογόνο που καλύπτει τη μαστοειδή απόφυση και τις μαστοειδείς κυψέλες. Αν η λοίμωξη είναι σοβαρή, μπορεί να καταστρέψει το οστό αυτό και να επεκταθεί ακόμα περισσότερο.
Συμπτώματα
H μαστοειδίτιδα παρουσιάζεται με ερυθρότητα, διόγκωση και ευαισθησία της μαστοειδούς απόφυσης. Ο ασθενής αναφέρει έντονο πόνο στο αυτί, ενώ συνυπάρχει και πυρετός. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί εκροή πύου από το αυτί. Τα βασικά συμπτώματα είναι:
- Ερυθρότητα, διόγκωση και ευαισθησία της μαστοειδούς απόφυσης.
- Πόνος στο αφτί.
- Πυρετός.
- Εκροή πύου από το αφτί.
Διάγνωση
Ο γιατρός μπορεί να πάρει ένα δείγμα από το εμφανές πύο στον ακουστικό πόρο και πιθανότατα θα συστήσει αξονική ή μαγνητική τομογραφία του κεφαλιού, για να εξακριβώσει πόσο έχει προχωρήσει η λοίμωξη.
Πόσο σοβαρή είναι η μαστοειδίτιδα; Πριν κυκλοφορήσουν τα αντιβιοτικά, η οξεία μαστοειδίτιδα ήταν από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στα παιδιά. Τώρα θεραπεύεται επιτυχώς με αντιβιοτικά και ο κίνδυνος για την υγεία έχει μειωθεί σημαντικά.
Θεραπεία
Χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για τη θεραπεία της μαστοειδίτιδας. Η θεραπεία αυτής της λοίμωξης δεν είναι εύκολη λόγω της δυσκολίας εξάλειψης του μολυσμένου υλικού από τα πολλά μικρά μαστοειδή κύτταρα. Μπορεί να χρειαστεί αρκετές εβδομάδες μεγάλων δόσεων αντιβιοτικών, για να εξαλειφθεί η λοίμωξη.
Η μαστοειδίτιδα στα παιδιά είναι ένα πρόβλημα που επανέρχεται σήμερα επιθετικά και πιθανόν να σχετίζεται με την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και την ανάπτυξη αντοχής σε αυτή.
Αν η αντιβιοτική θεραπεία δε λύσει το πρόβλημα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μαστοειδεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρη ή μέρος της μαστοειδούς απόφυσης.