Το ρύζι περιέχει συνήθως δεκαπλάσια ποσότητα ανόργανου αρσενικού σε σχέση με άλλες τροφές.
Το αρσενικό υπάρχει σε φυσική μορφή στο έδαφος (αλλά και λόγω παλιότερων φυτοφαρμάκων). Λόγω των πλημμυρών, απελευθερώνεται από τα ορυκτά του εδάφους και τελικά απορροφάται από τη ρίζα του ρυζιού.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η τακτική κατανάλωση ρυζιού εκθέτει τον άνθρωπο σε υψηλά επίπεδα αρσενικού, μια τοξική ουσία που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων και της ουροδόχου κύστης, καρδιοπάθεια, διαβήτη τύπου 2, αναπτυξιακές και νευρολογικές διαταραχές.
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για παιδιά κάτω των 4 ετών που τρώνε πολύ ρύζι, καθώς ο οργανισμός τους βρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη.
Βράσιμο σε καφετιέρα με φίλτρο
Ιρλανδοί ερευνητές του Queens University στο Μπέλφαστ, προτείνουν σε όσους τρώνε συχνά ρύζι να το μαγειρεύουν, όχι σε κατσαρόλα, αλλά σε βραστήρα καφέ φίλτρου. Όταν το ρύζι βράζεται στην κατσαρόλα μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό από το ρύζι, το αρσενικό συγκρατείται στο ρύζι. Όταν βράζεται στην καφετιέρα ο το αρσενικό διαφεύγει μαζί με τον ατμό.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One.
Το μαγείρεμα του ρυζιού σε καφετιέρα, αφού προηγηθεί καλό πλύσιμο με νερό, απομακρύνει το 57-85% του αρσενικού. Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν 12 μέρη νερού έναντι ενός μέρους ρυζιού.
Τα επίπεδα του αρσενικού στο ρύζι διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο, τη χώρα προέλευσης και τις συνθήκες ανάπτυξης του ρυζιού. Γενικά, το καφέ ρύζι έχει υψηλότερα επίπεδα αρσενικού καθώς η ουσία βρίσκεται κυρίως στην εξωτερική φλούδα η οποία απομακρύνεται κατά την επεξεργασία του ρυζιού.