Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από την κακή εφαρμογή των τεχνητών οδοντοστοιχιών. Τα κανονικά δόντια στηρίζονται από ένα ειδικό είδος οστού στην πάνω και κάτω γνάθο. Όταν τα δόντια χαθούν, το οστό υποστήριξης αρχίζει να συρρικνώνεται.
Αυτή η συρρίκνωση μπορεί να επιταχυνθεί από τη γήρανση και από τη χρήση κακά προσαρμοσμένων τεχνητών οδοντοστοιχιών. To αποτέλεσμα μπορεί να είναι μία χαλαρή οδοντοστοιχία που μπορεί να προκαλεί πόνο κατά τη μάσηση. Επιπλέον, οι οδοντοστοιχίες μπορεί να φύγουν από τη θέση τους, όταν γελάτε ή μιλάτε.
Άλλα προβλήματα είναι πληγές στο στόμα και φλεγμονή των ούλων. Μόλις ξεκινήσετε τη χρήση μίας τεχνητής οδοντοστοιχίας, μπορεί να πιστεύετε ότι θα έχετε ερεθισμούς ή πληγές, μέχρι να τη συνηθίσετε. Αλλά δε θα έπρεπε. Αν έχετε προβλήματα, ο οδοντίατρος θα πρέπει να ρυθμίσει την οδοντοστοιχία, για να εξαλείψει την πηγή του ερεθισμού.
Αν φοράτε οδοντοστοιχίες για καιρό και ξεκινήσετε να εμφανίζετε πληγές, ο ερεθισμός μπορεί να οφείλεται σε μία αλλαγή στην οδοντοστοιχία ή σε μία αλλαγή στην ευθυγράμμιση του στόματος σας. Πιο σπάνια οι πληγές από οδοντοστοιχία μπορούν να οφείλονται σε τροφή που έχει παγιδευτεί κάτω από αυτή.
Σημεία και συμπτώματα
- Μία οδοντοστοιχία που είναι μόνιμα χαλαρωμένη.
- Πόνος στο στόμα, όσο φοράτε οδοντοστοιχίες.
- Φλεγμονή στα ούλα.
- Πληγές στο στόμα στα σημεία πίεσης της οδοντοστοιχίας.
Τα προβλήματα είναι πιο συχνά στην κάτω οδοντοστοιχία. Η κάτω οδοντοστοιχία δεν παραμένει στη θέση της από μόνη της και η επιτυχημένη χρήση της μπορεί να εξαρτάται στην ικανότητα σας να την ελέγχετε με τους μυς της γλώσσας και τα μάγουλα.
Αν οι τεχνητές οδοντοστοιχίες σας σάς ενοχλούν για περισσότερο από τα αρχικά πρώτα λεπτά, αφού τις φορέσετε, έχετε πόνο, όταν μασάτε, ή παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας είναι κόκκινα και πρησμένα ή έχουν πληγές και άσπρα σημάδια, επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας.
Πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα των οδοντοστοιχιών; Σπάνια οι επίμονες ή υποτροπιάζουσες πληγές στο στόμα μπορεί να αποτελούν σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος υγείας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσετε να κάνετε ετήσιους οδοντικούς ελέγχους, ακόμα και αν δεν έχετε κανονικά δόντια.
Θεραπεία
Ο οδοντίατρος θα πρέπει να μπορεί να ρυθμίσει τις οδοντοστοιχίες σας, για να ανακουφίσει την πίεση στα ούλα. Ή, αν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να φτιάξει καινούριες οδοντοστοιχίες που να ταιριάζουν στο νέο σχήμα της γνάθου και των ούλων.
Αν η γνάθος σας έχει συρρικνωθεί και ο οδοντίατρος δυσκολεύεται να προσαρμόσει σωστά τις οδοντοστοιχίες, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες χειρουργικές μέθοδοι που μπορούν να παρέχουν μία καλύτερη βάση πάνω στην οποία θα κατασκευαστεί μία καινούρια οδοντοστοιχία. Αυτές οι μέθοδοι είναι επεμβάσεις που έχουν σκοπό να αυξήσουν το μαλακό ιστό των ούλων ή το σκληρό ιστό της γνάθου σας. Μερικές φορές μία μεταλλική στήριξη (οδοντικό μόσχευμα) μπορεί να τοποθετηθεί στο οστό και να χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή των νέων δοντιών.
Αν τα ούλα σας είναι κόκκινα και πρησμένα εξαιτίας μυκητιασικής μόλυνσης, ο οδοντίατρος μπορεί να σας χορηγήσει ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αλοιφές που μουδιάζουν τον πόνο από τις οδοντοστοιχίες, εκτός και αν σας το συστήσει ο οδοντίατρος σας. Η χρήση μίας τέτοιας αλοιφής δε θα λύσει την αιτία του πόνου και μπορεί να συγκαλύψει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα.
Η σωστή φροντίδα των οδοντοστοιχιών
Η τεχνητή οδοντοστοιχία ή η αφαιρούμενη μερική οδοντοστοιχία (οδοντική πρόθεση) μπορεί να κρατήσει από 6 μήνες μέχρι 5 χρόνια ή και περισσότερο ανάλογα με το υλικό, το πόσο καλά ταιριάζει, την κατάσταση της γνάθου σας και το πόσο τη φροντίζετε. Για να είναι η πρόθεση άνετη και ανθεκτική, πρέπει να τη φροντίζετε σωστά.
Η καλή φροντίδα δεν είναι δύσκολη:
- Βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει σωστά. Αν δε σας είναι άνετη μετά την αρχική περίοδο προσαρμογής, επισκεφθείτε ξανά τον οδοντίατρο ή τον προσθοδοντικό σας.
- Βγάζετε την πρόθεση σας κάθε βράδυ, πριν κοιμηθείτε. Τα ούλα σας χρειάζονται μία περίοδο ξεκούρασης, για να παραμείνουν υγιή.
- Τοποθετείτε την πρόθεση σας σε νερό και, όταν απαιτείται, να προσθέτετε σ’ αυτό κάποια ουσία καθαρισμού της οδοντοστοιχίας. Οι οδοντοστοιχίες που δε φυλάσσονται σε νερό μπορεί να στραβώσουν και να είναι άβολες, όταν τις φοράτε.
- Για να αποφύγετε ζημιές στις μεταλλικές συνδέσεις της οδοντοστοιχίας, μη βρέχετε τις αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες που έχουν μεταλλικές συνδέσεις με ουσίες καθαρισμού για περισσότερα από 15 λεπτά. Μπορείτε να τις αφήνετε για περισσότερα από 15 λεπτά, αν κάτι τέτοιο αναγράφεται στις οδηγίες του προϊόντος καθαρισμού.
- Να καθαρίζετε την πρόθεση σας κάθε ημέρα σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας. Τα κομματάκια φαγητού και η πλάκα πρέπει να αφαιρούνται συχνά.
- Να βουρτσίζετε και να χρησιμοποιείτε νήμα κάθε μέρα στα εναπομείναντα δόντια σας. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε τα εναπομείναντα δόντια και τα ούλα όσο πιο υγιή γίνεται, ιδιαίτερα αν η μερική οδοντοστοιχία στηρίζεται πάνω σε αυτά.
- Να καθαρίζετε και να κάνετε μασάζ κάθε ημέρα στο στόμα και στα ούλα σας χρησιμοποιώντας μία οδοντόβουρτσα, ένα πανί ή τα δάχτυλα σας. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα ούλα και τους μαλακούς ιστούς του στόματος σας καθαρά και σε καλή κατάσταση όπως επίσης να διατηρείτε τα δόντια σας καθαρά.