Το κόκκινο κρέας είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αλλά σε μεγάλες ποσότητες σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου (έχει συσχετιστεί επίσης και με άλλους καρκίνους όπως του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών και του πνεύμονα).
Γι’ αυτό τον λόγο οι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί συνιστούν να μην υπερβαίνει η κατανάλωσή του τα 70 γραμμάρια την ημέρα.
Στο κόκκινο κρέας περιλαμβάνεται το βοδινό, το χοιρινό, το αρνί και το κατσίκι αλλά όχι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, η πάπια και το κουνέλι που ανήκουν στο άσπρο.
Τώρα Ολλανδοί ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν το λόγο για τον οποίο η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Αιτία είναι η χρωστική ουσία που δίνει στη μπριζόλα και στον κιμά το κόκκινο χρώμα, η αίμη. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Η αίμη είναι το συστατικό της αιμοσφαιρίνης η οποία λαμβάνει το οξυγόνο μέσω της εισπνοής και το μεταφέρει σε όλο το σώμα (υπάρχει και στην μυοσφαιρίνη). Είναι πλούσια σε σίδηρο.
Υδρόθειο
Σε αναλύσεις που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρέας περιέχει πολύ περισσότερη αίμη απ’ ό,τι το άσπρο κρέας. Όταν το χορήγησαν σε ποντίκια, τα ζώα ανέπτυξαν αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του παχέος εντέρου.
Όπως εξηγούν, χορήγησαν αίμη σε ομάδα ποντικιών και ανακάλυψαν πως τα βακτήρια του εντέρου τους την μετέτρεπαν σε υδρόθειο – η χημική ουσία που κάνει τα κλούβια αυγά να μυρίζουν έτσι.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι το υδρόθειο προκαλεί βλάβες στα κύτταρα που επιστρώνουν το εσωτερικό τοίχωμα (βλεννογόνος) του εντέρου. Για να διορθωθούν αυτές οι βλάβες, τα εντερικά κύτταρα αναπαράγονται πιο γρήγορα κι αυτό αυξάνει την πιθανότητα να γίνει κάποιο λάθος στην αντιγραφή του DNA ανοίγοντας το δρόμο για να εμφανιστεί ένα καρκινικό κύτταρο.
Οι ερευνητές κατόρθωσαν να αναχαιτίσουν αυτή τη διαδικασία χορηγώντας στα ποντίκια αντιβιοτικά, που σκότωσαν τα εντερικά βακτήρια.
Να σημειωθεί ότι μια άλλη μελέτη έχει βρει πως ένα σάκχαρο που υπάρχει στο κόκκινο κρέας ευθύνεται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τέλος, η L-καρνιτίνη του κόκκινου κρέατος επίσης φαίνεται να παίζει αρνητικό ρόλο, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση οι επιπτώσεις αφορούν την καρδιά. Τέλος, το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (λουκάνικα, μπέικον, σαλάμι και ζαμπόν) είναι πολύ χειρότερο από το φυσικό κρέας λόγω των διαφόρων χημικών και συντηρητικών περιέχει.