Η βρογχεκτασία είναι μία χρόνια παθολογική διάταση (διαστολή) των τοιχωμάτων των βρόγχων. Η διάταση αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα χρόνιας βρογχίτιδας, αλλά στη βρογχεκτασία η διαστολή είναι πιο έντονη.
Μερικά άτομα γεννιούνται με τη νόσο αυτή, αλλά στους περισσότερους ανθρώπους οι βρογχεκτασίες αναπτύσσονται ως επιπλοκή της κυστικής ίνωσης ή από ασθένειες, όπως ο κοκκύτης, η πνευμονία και η φυματίωση.
Σπάνια αιτία της βρογχεκτασίας είναι οι ατέλειες των μικροσκοπικών τριχοειδών προεξοχών, των κροσσών, που καλύπτουν τους βρόγχους, και τα χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων, γ-σφαιρίνης, στο αίμα. Οι βρογχεκτασίες εμφανίζονται κυρίως στα παιδιά και στους νεαρούς ενήλικες κάτω των 21 ετών. Είναι πολύ πιο σπάνιες μετά την εμφάνιση των αντιβιοτικών για την θεραπεία της πνευμονίας.
Σημεία και συμπτώματα
- Επίμονος ήπιος ή έντονος βήχας με παραγωγή παχύρρευστων δύσοσμων πτυέλων συνήθως πρασινογκρί χρώματος, που μπορεί να περιέχουν και αίμα.
- Ανορεξία και απώλεια βάρους.
- Αναιμία και γενική αδυναμία.
- Υποτροπιάζουσες πνευμονίες.
Διάγνωση
Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ακτινογραφίες ή αξονική τομογραφία, για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.
Πόσο σοβαρές είναι οι βρογχεκτασίες; Η βλάβη στα τοιχώματα των βρόγχων είναι μη αναστρέψιμη και περιοχές των βρόγχων μπορεί να καταστραφούν. Σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ουλές και απώλεια των αιμοφόρων αγγείων των πνευμόνων, που μπορεί να επηρεάσει την καρδία.
Θεραπεία
Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει φυσικοθεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου. Αυτή γίνεται με τη χρήση της βαρύτητας καθώς και με την επίκρουση του θώρακα, για να βοηθηθεί η παροχέτευση των πνευμόνων. Ασκήσεις αναπνοής μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων. Αποφύγετε τη σκόνη, τον καπνό και άλλους ερεθιστικούς για την αναπνοή παράγοντες. Φροντίζετε να ασκείστε πολύ, γιατί οι βαθιές αναπνοές βοηθούν στην αποβολή των εκκρίσεων. Ακολουθείτε θρεπτική υγιεινή διατροφή. Πίνετε πολλά υγρά, γιατί βοηθούν στην αραίωση των πτυέλων στους πνεύμονες.
Κάντε το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου, καθώς και το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο, εκτός κι αν ο γιατρός σας συμβουλέψει το αντίθετο. Μπορεί να χρειαστείτε επαναληπτικό εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου μετά την πάροδο 5 ετών.
Φάρμακα. Επειδή οι βακτηριακές λοιμώξεις σχετίζονται με την παραγωγή πύου μέσα στη βρογχεκτασία, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό. Εκτός από την περίπτωση που οι εξετάσεις των πτυέλων σας υποδεικνύουν τη χορήγηση ενός συγκεκριμένου αντιβιοτικού στις υπόλοιπες περιπτώσεις χορηγείται συνήθως αμπικιλλίνη, τετρακυκλίνη ή κάποιο παρόμοιο φάρμακο. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας χορηγήσει ένα βρογχοδιασταλτικό, για να μειώσει τυχόν βρογχόσπασμο.
Τα αντιβιοτικά συνήθως χορηγούνται κατά περιόδους για την πρόληψη των λοιμώξεων του πνεύμονα. Μία συνήθης αγωγή απαιτεί την πρόσληψη του αντιβιοτικού επί επτά με 10 συνεχείς ημέρες κάθε μήνα. Γενικά δεν ενδείκνυται η συνεχής χρήση αντιβιοτικού. Μερικές φορές μπορεί να είναι σκόπιμη η εναλλαγή δύο ή τριών ειδών αντιβιοτικών. Η εναλλαγή φαρμάκων βοηθάει στην πρόληψη της ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών των βακτηρίων.
Εγχείρηση. Αν δεν παρουσιάζετε την απαιτούμενη ανταπόκριση σε άλλες θεραπείες ή αν με το βήχα σας αποβάλλετε αίμα, μπορεί να είναι απαραίτητη η χειρουργική αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος του πνεύμονα. Ωστόσο, αυτή η πιθανή θεραπεία εφαρμόζεται, μόνο αν η νόσος είναι εντοπισμένη σε μία ή δύο περιοχές των πνευμόνων, και προϋποθέτει επαρκή λειτουργία των πνευμόνων, για να είναι εφικτή η αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος.