Η χειρουργική αφαίρεση (εκτομή) ενός καρκινικού όγκου είναι η συνηθέστερη θεραπεία για τα άτομα με καρκίνο του πνεύμονα που δεν έχει κάνει μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.
Ανάλογα με την έκταση του καρκίνου τα άτομα με καρκίνο πλακώδους επιθηλίου, με μεγαλοκυτταρικό καρκίνωμα ή αδενοκαρκίνωμα είναι υποψήφια για χειρουργική θεραπεία.
Σπάνια πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση για μικροκυτταρικό καρκίνωμα, γιατί εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και πολύ εκτεταμένα, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί ολόκληρο χειρουργικά.
Είδη επεμβάσεων
Ο χειρουργός αφαιρεί τον όγκο και τον ιστό που τον περιβάλλει άμεσα. Η πιο συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση είναι η λοβεκτομή, όπου ο προσβεβλημένος λοβός αφαιρείται.
Άλλα είδη πνευμονικής χειρουργικής επέμβασης είναι η σφηνοειδής εκτομή, στην οποία αφαιρείται ένα μικρό μέρος του λοβού, η τμηματική εκτομή, που αφορά στην απομάκρυνση ενός μεγαλύτερου τμήματος του λοβού, και η πνευμονεκτομή, που πρόκειται για την αφαίρεση ολόκληρου του πνεύμονα.
Συνήθως ο χειρουργός αφαιρεί τους λεμφαδένες εκείνους που παροχετεύουν τον προσβεβλημένο πνεύμονα.
Η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί συνήθως πέντε με δέκα ημέρες μετά την επέμβαση, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος, για να αναρρώσετε πλήρως. Πολλά άτομα είναι σε θέση να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες σε τέσσερις με έξι εβδομάδες. Όμως το ποσοστό και ο βαθμός της ανάρρωσης εξαρτώνται από τη γενική κατάσταση των πνευμόνων, την ποσότητα πνευμονικού ιστού που αφαιρέθηκε καθώς και από τη γενική κατάσταση της υγείας.
Το αποτέλεσμα
Το 80% περίπου των ατόμων που ο καρκίνος εντοπίζεται εγκαίρως επιζεί για ένα χρόνο και το 75% ζει πέντε χρόνια μετά την επέμβαση.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση φροντίστε να υποβάλλεστε σε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους για την ανίχνευση πιθανής υποτροπής του καρκίνου είτε στον πνεύμονα ή σε άλλα μέρη του σώματος σας. Αν ο καρκίνος υποτροπιάσει, η χημειοθεραπεία ή η ακτινοθεραπεία μπορεί να μειώσει το μέγεθος του όγκου, να παρατείνει τη ζωή και να ανακουφίσει από τον πόνο και τα υπόλοιπα συμπτώματα.