Οι περισσότεροι όγκοι που αναπτύσσονται στο στομάχι είναι μη καρκινικές (καλοήθεις) προεξοχές (πολύποδες), που έχουν λίγες πιθανότητες να μετατραπούν σε καρκινικές.
Λιγότερο συνηθισμένα είναι τα αδενώματα, τα οποία και αυτά σπάνια γίνονται καρκινικά, καθώς μεγαλώνουν.
Ο καρκίνος του στομάχου προσβάλλει διπλάσιους άνδρες σε σχέση με γυναίκες, συνήθως μεταξύ των 50 και 70 ετών. Είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς αυτό τον τύπο καρκίνου σε ανθρώπους μικρότερους από 40 ετών.
Σημεία και συμπτώματα
• Ενοχλήσεις στην άνω ή κεντρική περιοχή της κοιλιάς.
• Μαύρα, σαν πίσσα κόπρανα.
• Αιματέμεση.
• Έμετος μετά από γεύματα.
• Απώλεια βάρους.
• Αναιμία.
• Αίσθημα φουσκώματος μετά τα γεύματα.
Το αίτιο των καρκινικών όγκων του στομάχου δεν είναι σίγουρο. Μετά την ανακάλυψη του
ελικοβακτηρίου του πυλωρού ως μία συνηθισμένη αιτία πεπτικών ελκών οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν υπήρχε επίσης κάποια σύνδεση μεταξύ των βακτηρίων και του καρκίνου του στομάχου. Μία μακροχρόνια μελέτη αυτής της θεωρίας, που έγινε στην Ιαπωνία, συμπέρανε ότι η χρόνια λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αυξάνει πράγματι τον κίνδυνο του καρκίνου του στομάχου.
Οι γενετικοί παράγοντες μπορεί επίσης να επηρεάζουν. Οι όγκοι του στομάχου είναι δύο με τέσσερις φορές πιο συνηθισμένοι στους κοντινούς συγγενείς των ατόμων με την πάθηση. Επιπλέον, ο καρκίνος του στομάχου είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία. Είναι πολύ ενδιαφέρον να σημειωθεί ωστόσο ότι τα παιδιά των ιαπώνων γονέων που μεταναστεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολύ λιγότερα περιστατικά καρκίνου του στομάχου, που υποδηλώνει ότι μπορεί να παίζουν ρόλο περιβαλλοντικές επιρροές, όπως η διατροφή.
Διάγνωση
Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σύμπτωμα που να υποδηλώνει ότι έχετε καρκίνο του στομάχου. Μερικοί άνθρωποι με καρκινικούς όγκους στο στομάχι έχουν παρόμοια συμπτώματα με αυτούς που έχουν πεπτικό έλκος.
Αν εμφανιστεί για πρώτη φορά στη ζωή σας επίμονη δυσπεψία μαζί με ανεξήγητη απώλεια βάρους και ναυτία, ο γιατρός μπορεί να σας κάνει μία οισοφαγογαστροσκόπηση ή μία ακτινογραφία με βάριο, για να εξακριβώσει αν τα συμπτώματα σας οφείλονται σε καρκίνο ή σε κάποια άλλη ανωμαλία. Κατά τη διάρκεια της ενδοσκοπικής εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει ένα μικρό κομμάτι ιστού από το στομάχι σας για εργαστηριακές εξετάσεις (βιοψία). Αν βρεθεί καρκίνος, μπορεί να συστήσει αξονική τομογραφία ή ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα, για να εξακριβώσει αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί (έχει κάνει μεταστάσεις).
Πόσο σοβαρός είναι ο καρκίνος του στομάχου; Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να είναι δύσκολος στην αντιμετώπιση του. Αν ο καρκίνος περιορίζεται στο στομάχι, οι πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας είναι καλές. Αν η νόσος έχει εξαπλωθεί, οι πιθανότητες θεραπείας μειώνονται σημαντικά.
Θεραπεία
Η χειρουργική αφαίρεση παρέχει τις καλύτερες πιθανότητες για τη θεραπεία του καρκίνου του στομάχου. Η πιθανότητα επιτυχίας εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα ή περιοχές του σώματος.
Αν ο καρκίνος εντοπιστεί νωρίς και με την εγχείρηση μπορούν να αφαιρεθούν όλες οι προσβεβλημένες περιοχές, είναι δυνατή η πλήρης ανάρρωση. Ακόμα και αν η εγχείρηση δε μπορεί να προσφέρει πλήρη ίαση, η θεραπεία με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία μπορεί να παρατείνει την επιβίωση. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορούν επίσης να εμποδίσουν τυχόν επανεμφάνιση μετά την εγχείρηση.
Ακόμα και όταν η ίαση δεν είναι δυνατή, η εγχείρηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου, της αιμορραγίας και των αποφράξεων.
Περισσότερα για τον καρκίνο του στομάχου δείτε εδώ.