Η περιτονίτιδα (peritonitis) είναι μία φλεγμονή, είτε περιορισμένη είτε εξαπλωμένη, του περιτοναίου (peritoneum), της μεμβράνης που επικαλύπτει τα κοιλιακά όργανα και την κοιλότητα της κοιλιάς.
Η περιτονίτιδα προκαλείται συχνά από βακτηριακή λοίμωξη της κοιλότητας του περιτοναίου. Συνήθως τα βακτήρια εισέρχονται από μία διάτρηση της γαστρεντερικής οδού, όπως αυτή που οφείλεται σε ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης ή κοιλιακό τραύμα, όπως μετά από διεισδυτικό τραύμα. Η περιτονίτιδα μπορεί να προκληθεί από σοβαρή αντίδραση που σχετίζεται με την απελευθέρωση παγκρεατικών ενζύμων, πεπτικών ενζύμων ή χολής. Τα άτομα που πάσχουν από ερυθηματώδη λύκο έχουν κρίσεις περιτονίτιδας.
Σημεία και συμπτώματα
- Αυξανόμενος κοιλιακός πόνος.
- Διογκωμένη και ευαίσθητη κοιλιά.
- Ναυτία και έμετος.
- Αδυναμία αποβολής κοπράνων ή αερίων.
- Πυρετός.
- Χαμηλή πίεση.
- Δίψα.
Το πιο συχνό αίτιο περιτονίτιδας είναι οι διατρήσεις που σχετίζονται με τη σκωληκοειδίτιδα, την εκκολπωματίτιδα ή το πεπτικό έλκος. Η απόφραξη του εντέρου με αποτέλεσμα τη γάγγραινα και τη διάτρηση του εντέρου μπορεί επίσης να προκαλέσει περιτονίτιδα.
Πόσο σοβαρή είναι η περιτονίτιδα; Η περιτονίτιδα είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. Πρέπει να γίνουν εξετάσεις αίματος και ακτινογραφίες, για να κατοχυρώσουν τη διάγνωση.
Θεραπεία
Η εγχείρηση είναι συνήθως απαραίτητη, είτε για να αφαιρεθεί η αίτια του προβλήματος, όπως η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, είτε για να διορθωθεί κάποιο τραύμα, όπως η διάτρηση στο στομάχι ή στο έντερο. Χορηγούνται αντιβιοτικά, για να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη.
Επειδή το έντερο δε λειτουργεί κατά την περιτονίτιδα, μπορεί να τοποθετηθεί ένας σωλήνας μέσα από τη μύτη σας στο στομάχι, για να παροχετεύει τις εκκρίσεις και τον αέρα που συσσωρεύονται.