Η μουσική κατά τη διάρκεια της άσκησης διεγείρει την παραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, τις ενδορφίνες, σύμφωνα με μια έρευνα που αναφέρθηκε στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Αντίληψης και Γνώσης της Μουσικής που έγινε στο Νάσβιλ του Τένεσι.
Οι ενδορφίνες είναι μία ομάδα οπιοειδών που αποτελούν τα φυσικά αναλγητικά του οργανισμού, δηλαδή καταπολεμώντας τον πόνο και την κόπωση.
Φαίνεται μάλιστα πως όσο πιο ενεργή είναι η συμμετοχή στη μουσική την ώρα της άσκησης (όταν ο ασκούμενος κάνει χορευτικές κινήσεις), τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος.
Το συμπέρασμα της έρευνας βασίζεται σε επί μέρους μελέτες που έχουν ήδη δημοσιευτεί. Για παράδειγμα, επιστήμονες από τον Καναδά έδειξαν πως η μουσική διεγείρει την παραγωγή των ενδορφινών.
Επιπλέον, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ χορήγησαν σε μια ομάδα εθελοντών ένα φάρμακο για να εμποδίσουν την παραγωγή των ενδορφινών, την ουσία ναλτρεξόνη η οποία χορηγείται για την θεραπεία των εξαρτήσεων. Όπως διαπίστωσαν, με τη ναλτρεξόνη η ευχαρίστηση που αποκόμιζαν οι εθελοντές από τη μουσική μειώθηκε και συγχρόνως μειώθηκε και η αναλγητική της δράση.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως η προσμονή της ακρόασης της αγαπημένης μας μουσικής διεγείρει την παραγωγή μίας άλλης ουσίας, της ντοπαμίνης, που προκαλεί ευφορία.
Μια άλλη μελέτη, από τον Ρόμπιν Ντάνμπαρ, καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που δημοσιεύθηκε το 2012 έδειξε ότι η ενεργός συμμετοχή στην μουσική (χορευτικές κινήσεις) αυξάνει την αντοχή των ασκουμένων πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η απλή ακρόασή της. Το εύρημα αυτό επιβεβαίωσε το 2014 μια γερμανική μελέτη του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ.
Τέλος, μια ελληνική μελέτη του 2010 έδειξε ότι η προσεκτικά επιλεγμένη μουσική μπορεί να αυξήσει μέχρι και 15% τη φυσική αντοχή ενός ατόμου.
Λίστα τραγουδιών
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η μουσική θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της γυμναστική ως παυσίπονο.
Όσο για το ποιο είδος μουσικής είναι το καλύτερο, η απάντηση είναι, αυτό που σας αρέσει. Πάντως, ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο δρ Κώστας Καραγιώργης, αναπληρωτής επικεφαλής ερευνών στη Σχολή Αθλημάτων και Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Μπρουνέλ, ο οποίος θεωρείται αυθεντία σε θέματα αθλητικής ψυχολογίας, έχει δημιουργήσει μια λίστα τραγουδιών που θεωρεί ως τα πιο κατάλληλα για να συνοδεύουν μια άσκηση.