Η κήλη συμβαίνει, όταν ένα μέρος του σώματος σας, συνήθως το λεπτό έντερο, προβάλλει μέσα από κάποιο κενό ή αδύναμο σημείο σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος σας. Διάφορα είδη κήλης μπορούν να εμφανιστούν στην κοιλιακή χώρα: βουβωνοκήλη, μηροκήλη, ομφαλοκήλη, διαφραγματοκήλη και μετεγχειρητική κήλη.
Οι άνθρωποι συνηθίζουν να συσχετίζουν τις κήλες με το σήκωμα βάρους, αλλά στην πραγματικότητα η κήλη δεν έχει κάποιο εμφανή λόγο και ακόμα και ένα μωρό μπορεί να γεννηθεί με κήλη.
Βουβωνοκήλη
Στους άνδρες μία κήλη εμφανίζεται συχνά στη βουβωνική χώρα, την περιοχή όπου ο σπερματικός πόρος και τα αιμοφόρα αγγεία προς του όρχεις περνάνε έξω από την περιτοναϊκή κοιλότητα προς το όσχεο. Ο αυλός από τον οποίο περνούν αυτά τα όργανα μέσα από τους κοιλιακούς μυς ονομάζεται βουβωνικός πόρος.
Όταν ένα μέρος του εντέρου προβάλει από την κοιλιά μαζί με τον σπερματικό πόρο, αυτό ονομάζεται λοξή βουβωνοκήλη. Όταν το έντερο προβάλει σε αυτή την περιοχή απευθείας μέσα από το κοιλιακό τοίχωμα, ονομάζεται ευθεία βουβωνοκήλη. Η λοξή και η ευθεία βουβωνοκήλη μαζί είναι υπεύθυνες για τις 4 από τις 5 περιπτώσεις κήλης στους άνδρες. Λιγότερα συχνά η βουβωνοκήλη μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκα στο σημείο όπου ο συνδετικός ιστός που στηρίζει τη μήτρα εξέρχεται από την κοιλιά, για να ενωθεί με τους ιστούς κοντά στο άνοιγμα του κόλπου.
Τα σημεία και τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης είναι ενοχλήσεις, όταν σκύβετε ή σηκώνετε κάτι, και ένα ευαίσθητο εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα. Στους άνδρες το προεξέχον έντερο εισέρχεται μερικές φορές στο όσχεο προκαλώντας πόνο και διόγκωση.
Διάγνωση
Συνήθως ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει τη βουβωνοκήλη με την κλινική εξέταση. Πολλές κήλες προκαλούν ένα σημαντικό εξόγκωμα κοντά στο ηβικό οστό. Πολλές μικρότερες κήλες ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια εξετάσεων ρουτίνας.
Πόσο σοβαρή είναι η βουβωνοκήλη; Η κήλη που δεν μπορεί να αναταχθεί και να επιστρέψει το έντερο πίσω στην κοιλιά με ελαφριά πίεση μπορεί να έχει παγιδευτεί (περιεσφηγμένη). Χωρίς θεραπεία η κήλη μπορεί να εμφανίσει περίσφιξη και να διακοπεί η παροχή αίματος στο έντερο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει γάγγραινα σε ένα μέρος του εντέρου, μία πάθηση που μπορεί να απειλήσει τη ζωή, γι’ αυτό απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Αν το εξόγκωμα συνοδεύεται από ναυτία και έμετο, η κήλη μπορεί να έχει αποφραχθεί ή περισφιχθεί.
Θεραπεία
Η καλύτερη θεραπεία της βουβωνοκήλης που προκαλεί σημεία και συμπτώματα είναι η εγχείρηση κατά την οποία το έντερο σπρώχνεται πίσω στην κοιλιά και οι αδύναμοι μύες του κοιλιακού τοιχώματος ράβονται μεταξύ τους. Αυτή η επέμβαση ονομάζεται συρραφή κήλης.
Σε μερικές περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει ένα πρόσθετο πλέγμα, για να ενισχύσει την αδύναμη περιοχή. Αυτό το είδος της εγχείρησης μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας μία μέθοδο λιγότερο επεμβατική, που ονομάζεται λαπαροσκόπηση, κατά την οποία γίνονται μερικές μικρές τομές αντί για μία μεγάλη τομή στην κοιλιά. Αυτό το είδος της επέμβασης μειώνει τα συμπτώματα, όπως τον πόνο μετά από την εγχείρηση, και επιταχύνει την ανάρρωση.
Η χρήση κηλεπιδέσμου δεν παρέχει μακροχρόνια λύση. Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση του πριν την εγχείρηση, για να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης.