Πολλοί από εμάς πίνουμε ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί γιατί μας τονώνει.
Όμως ο καφές διεγείρει επίσης τα επίπεδα των οξέων στο στομάχι μας. Αυτό φαίνεται πως δημιουργεί μια αλυσιδωτή αντίδραση που μας κάνει να πηγαίνουμε στην τουαλέτα πιο συχνά. Αυτό βιώνουν περίπου τρεις στους 10 ανθρώπους.
Στην αρχή οι επιστήμονες πίστευαν ότι η καφεΐνη μπορεί να λειτουργεί ως καθαρτικό αλλά οι διαπίστωσαν ότι και ο ντεκαφεϊνέ παράγει το ίδιο αποτέλεσμα, ενώ η Diet Coke όχι, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάποια άλλη χημική ουσία ευθύνεται. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν 1.000 διαφορετικές χημικές ουσίες σε ένα φλιτζάνι καφέ.
Ένα βίντεο του American Chemical Society εξηγεί ότι μπορεί να είναι η όξινη φύση του καφέ που έχει επίδραση στο στομάχι ορισμένων ανθρώπων.
Σύμφωνα με το βίντεο, ο καφές κάνει το στομάχι να εκκρίνει αυξημένα επίπεδα γαστρικού οξέος – το όξινο υγρό που βοηθά το σώμα να διασπάσει τις πρωτεΐνες. Ο καφές περιέχει μια ουσία που ονομάζεται χλωρογενικό οξύ η οποία αυξάνει τα επίπεδα οξέων στο στομάχι.
Η αύξηση της οξύτητας μπορεί να κάνει το στομάχι να “πετάξει” το περιεχόμενό του πιο γρήγορα στο έντερο. Αυτό εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι που πίνουν καφέ αισθάνονται την ανάγκη να πηγαίνουν πιο συχνά στην τουαλέτα. Η έρευνα δείχνει ότι ο καφές επηρεάζει το παχύ έντερο εντός 4 λεπτών από την κατάποση με παρόμοιο τρόπο που επηρεάζει ένα γεύμα.
Να σημειωθεί επίσης ότι το καφές ενισχύει την παραγωγή των ορμονών χολοκυστοκινίνης και γαστρίνης που βοηθούν στην πέψη των τροφίμων, ενισχύοντας τα αποτελέσματά τους.