Οι περισσότεροι όγκοι του οισοφάγου σχηματίζονται στο μεσαίο ή κάτω μέρος του οισοφάγου και περίπου το 90% αυτών είναι καρκινικοί (κακοήθεις).
Το βασικό σύμπτωμα των οισοφαγικών όγκων, είτε είναι καλοήθεις είτε κακοήθεις, είναι η προοδευτικά αυξανόμενη δυσκολία στην κατάποση. Η δυσκολία ξεκινάει συνήθως με τα στερεά φαγητά, αλλά τελικά περιλαμβάνει και υγρά.
Καθώς η νόσος χειροτερεύει, εμφανίζονται συχνά απώλεια βάρους, παλινδρόμηση τροφής και δυσάρεστη αναπνοή.
Σημεία και συμπτώματα
- Προοδευτικά αυξανόμενη δυσκολία στην κατάποση.
- Απώλεια βάρους.
- Παλινδρόμηση τροφής.
- Αίμα στον έμετο ή στα κόπρανα.
Επειδή η κατάποση χειροτερεύει σταδιακά μέσα σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλά άτομα καθυστερούν να επισκεφτούν το γιατρό τους. Συνεπώς, σε πολλές περιπτώσεις, όταν γίνει η διάγνωση για όγκο στον οισοφάγο, ο όγκος είναι ήδη αρκετά μεγάλος, ώστε να καλύπτει τη μισή διάμετρο του οισοφάγου.
Οι άνδρες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κακοήθεις όγκους σε σχέση με τις γυναίκες. Τα άτομα που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι αυτά μεταξύ των 50 και 60 ετών, που καπνίζουν πολύ και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.
Διάγνωση
Οι διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ενός όγκου του οισοφάγου είναι η ακτινογραφία με βάριο και η οισοφαγογαστροσκοπηση. Αν βρεθεί κάποιος όγκος, μπορεί να αφαιρεθεί ένα δείγμα ιστού (βιοψία) και να αναλυθεί στο εργαστήριο. Ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει αξονική τομογραφία ή ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα, για να εξακριβώσει το μέγεθος του όγκου. Δείτε το Κεφάλαιο 40 «Διαγνωστικές Εξετάσεις», για περισσότερες πληροφορίες.
Πόσο σοβαροί είναι οι όγκοι στον οισοφάγο; Οι περισσότεροι όγκοι στον οισοφάγο είναι κακοήθεις. Και επειδή, όταν βρίσκεται ο καρκίνος, η νόσος έχει ήδη προχωρήσει, τα ποσοστά θεραπείας είναι μικρά. Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το κλειδί στην επιτυχημένη αντιμετώπιση.
Θεραπεία
Η πιο συνηθισμένη χειρουργική θεραπεία για τον καρκίνο του οισοφάγου είναι η αφαίρεση του καρκινικού μέρους του οισοφάγου και η επανασύνδεση των υγιών τμημάτων που απομένουν.
Αν αφαιρεθεί ένα μεγάλο τμήμα του οισοφάγου, ο χειρουργός μπορεί να σχηματίσει μία νέα οδό από το λαιμό προς το στομάχι σας χρησιμοποιώντας ένα μέρος του εντέρου. Αυτό το είδος της εγχείρησης μειώνει συχνά τα σημεία και τα συμπτώματα και αυξάνει το χρόνο ζωής, αλλά δεν οδηγεί πάντα σε θεραπεία.
Μερικές φορές χρησιμοποιείται χημειοθεραπεία και ακτινοβολία μόνες τους ή σε συνδυασμό, για να μειώσουν τα σημεία και τα συμπτώματα, να συρρικνώσουν τον όγκο ή να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα που έχουν εξαπλωθεί πέρα από τον οισοφάγο. Μία σχετικά νέα θεραπεία, που ονομάζεται φωτοδυναμική θεραπεία, χρησιμοποιεί φάρμακα που κάνουν τα καρκινικά κύτταρα ευάλωτα στο φως του λέιζερ σε μια προσπάθεια να καταστραφεί ο καρκίνος.
Για τη βελτίωση της κατάποσης τοποθετείται μερικές φορές ένας πλαστικός σωλήνας μέσα στον οισοφάγο. Ο σωλήνας βοηθάει στη διάνοιξη του περάσματος μέσα από τον καρκίνο διευκολύνοντας έτσι τη διατροφή.