Η λαϊκή αντίληψη θέλει τη φαλάκρα να είναι σημάδι ανδρισμού, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνδρες εκείνοι που χάνουν τα μαλλιά τους νέοι – σε ηλικία περίπου 30 ετών – είναι στην πραγματικότητα λιγότερο γόνιμοι.
Η μελέτη βρήκε ότι ο όγκος του σπέρματος στους φαλακρούς άνδρες ήταν περίπου 60% χαμηλότερος σε σχέση με τους σε άνδρες που δεν είχαν απώλεια μαλλιών. Οι ερευνητές λένε ότι οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την τριχόπτωση μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το σπέρμα και άρα τη γονιμότητα του άνδρα.
Η λεγόμενη ανδρογενετική αλωπεκία είναι η πιο κοινή μορφή της τριχόπτωσης στους άνδρες (εμφανίζεται επίσης και στις γυναίκες). Συχνά εξελίσσεται σε φαλάκρα και επηρεάζει περίπου το ήμισυ των ανδρών άνω των 50 ετών. Μερικές φορές αρχίζει νωρίς, στο τέλος της εφηβείας.
Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dermatologica Sinica, ειδικοί της γονιμότητας και οι δερματολόγοι έψαξαν να βρουν σύνδεση μεταξύ της ποιότητας του σπέρματος και της γονιμότητας των ανδρών.
Οι γιατροί πραγματοποίησαν μια σειρά δοκιμών σε άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 31 χρόνια. Οι άνδρες με μέτρια έως σοβαρή τριχόπτωση είχαν σημαντικά χαμηλότερο όγκο σπερματικού υγρού, μειωμένο περίπου κατά 20%.
Η τεστοστερόνη
Η άποψη ότι οι φαλακροί άνδρες είναι πιο αρρενωποί βασίζεται στην ιδέα ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, της ορμόνης που δίνει την σεξουαλική ορμή η οποία είναι συγχρόνως αιτία της απώλειας των μαλλιών σε νεαρότερη ηλικία.
Εντούτοις, είναι γνωστό ότι μερικοί άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης επίσης χάνουν τα μαλλιά τους νωρίς, και ότι η ανδρική φαλάκρα προκαλείται από ένα πολύπλοκο συνδυασμό γενετικών και ορμονικών παραγόντων.
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που κάνουν έναν άνδρα λιγότερο γόνιμο εκτός από τη μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης, όπως είναι η κιρσοκήλη και η αυξημένη θερμοκρασία στους όρχεις. Μια τελευταία μελέτη βρήκε ότι τα φυτοφάρμακα που υπάρχουν στη διατροφή (στα φρούτα και τα λαχανικά) είναι μια από τις αιτίες.