Το αντισηπτικό αντιμικροβιακό σαπούνι για το πλύσιμο των χεριών δεν είναι πιο αποτελεσματικό από το κοινό σαπούνι, σύμφωνα με μια νοτιοκορεατική μελέτη. Από την άλλη μεριά μπορεί να έχει και παρενέργειες.
Ερευνητές, με επικεφαλής τον Μιν-Σουκ Ρι του Πανεπιστημίου της Κορέας στη Σεούλ μελέτησαν την ουσία τρικλοζάνη, την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη αντισηπτική ουσία στα αντιβακτηριδιακά σαπούνια και δημοσίευσαν το συμπέρασμά τους στο περιοδικό Journal of Antimicrobial Chemotherapy,
Εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της τρικλοζάνης για 20 μικρόβια (σαλμονέλα, σταφυλόκοκκος, λιστέρια κ.α.) σε πραγματικές συνθήκες επί 16 υγιών ατόμων που κλήθηκαν να πλύνουν τα χέρια τους μέσα σε 30 δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό, συγκρίνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των σαπουνιών που περιείχαν τρικλοζάνη και των σαπουνιών που δεν περιείχαν την ουσία.
Βρήκαν ότι δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα αντισηπτικά και τα κοινά σαπούνια. Μόνο όταν τα μικρόβια εκτίθενται στη τρικλοζάνη πάνω από 9 ώρες, υπάρχει σαφής διαφορά στην αποτελεσματικότητα, όμως το πλύσιμο των χεριών διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα.
Οι ερευνητές είπαν ότι οι κατασκευαστές δεν πρέπει να ισχυρίζονται ότι τα αντισηπτικά σαπούνια είναι καλύτερα από τα κοινά διότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο.
Και πρόσθεσαν πως είτε η τρικλοζάνη χρειάζεται αρκετή ώρα να δράσει κατά των μικροβίων, είτε άλλες ουσίες που περιέχουν τα αντισηπτικά σαπούνια αναστέλλουν την αντιμικροβιακή δράση της.
Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε μια συγκέντρωση της τρικλοζάνης 0,3%, τη μέγιστη επιτρεπόμενη από το νόμο.
Τρικλοζάνη και παρενέργειες
Κι ενώ η τρικλοζάνη δεν φαίνεται να έχει πρακτική σημασία, υπάρχουν φόβοι για παρενέργειες.
Η τρικλοζάνη βρέθηκε στη δεκαετία του 1960 κι έκτοτε χρησιμοποιείται σε σαπούνια, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, ρούχα, σκεύη κουζίνας, έπιπλα, παιγνίδια κ.α., με σκοπό να μειώσει την μόλυνση από τα μικρόβια.
Όμως, τα τελευταία χρόνια, έχει συσχετισθεί με διάφορες παρενέργειες για την υγεία, όπως αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, αλλεργίες, ορμονικές διαταραχές, καρκινογένεση σε ποντίκια κ.α. Μια μελέτη έχει βρει πως η ουσία μπορεί να βλάπτει την καρδιά και μια άλλη ότι μπορεί να βλάπτει τα έμβρυα.