Η βαρηκοΐα είναι συνηθισμένη στους ηλικιωμένους. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν μειωμένη ακοή. Οι περισσότεροι περιμένουν 5-15 χρόνια πριν απευθυνθούν σε ειδικό ωστόσο η απώλεια της ακοής μπορεί να έχει βαθιές ψυχολογικές συνέπειες.
Ο Μαρκ Χάμελ, ψυχολόγος στη Νέα Υόρκη, είναι ένας από τους ασθενείς που περίμεναν πολλά χρόνια μέχρις ότου απευθυνθούν σε ΩΡΛ για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της βαρηκοΐας. «Επί τρεις δεκαετίες έπρεπε να κοιτάζω τους συνομιλητές μου κατά πρόσωπο και να βρισκόμαστε σε ήσυχο χώρο, διαφορετικά δεν υπήρχε περίπτωση να ακούσω τι έλεγαν» λέει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». «Στερήθηκα την κοινωνική μου ζωή και ατέλειωτες στιγμές χαράς με τα παιδιά μου».
Όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση να επισκεφθεί κάποιος έναν ειδικό τόσο περισσότερα χάνει από τη ζωή του και τόσο πιο δύσκολο είναι να προσαρμοστεί στα βοηθήματα ακοής. Γιατί όμως διστάζουν οι ασθενείς να πάνε στον γιατρό;
Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη σε 2.096 άτομα με βαρηκοΐα, έδειξε ότι οι δύο στους τρεις από όσους δεν είχαν απευθυνθεί σε γιατρό εθελοτυφλούσαν, αιτιολογώντας τον δισταγμό τους με επιχειρήματα όπως «δεν έχω και τόσο μεγάλο πρόβλημα» ή «είμαι μια χαρά και χωρίς ακουστικά βαρηκοΐας». Ωστόσο οι συνομήλικοί τους που φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας ήταν κοινωνικά πιο δραστήριοι και είχαν μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους, παράλογων φόβων και ανασφάλειας.
Οι επιπτώσεις
Για τους πάσχοντες από βαρηκοΐα, η σύγχυση, οι δυσκολίες στη συγκέντρωση και η απόσπαση της προσοχής είναι συχνές επιπτώσεις, ανέφεραν στο περιοδικό Clinical Interventions in Aging επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φεράρα, στην Ιταλία. Άλλες επιπτώσεις είναι η αδυναμία να σκεφτεί ο πάσχων καθαρά και οι δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων.
Επιπλέον, όταν κάποιος δεν ακούει καλά, μπορεί να αρχίσει να φοβάται ότι οι άλλοι μιλούν γι’ αυτόν πίσω από την πλάτη του και έτσι μπορεί να εκδηλώσει αισθήματα θυμού και ντροπής, καθώς και απώλεια αυτοεκτίμησης. Οι βαρήκοοι έχουν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης. Επίσης, λόγω του προβλήματος, έχουν ασταθείς προσωπικές σχέσεις.
Η βαρηκοΐα έχει ακόμα συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Αυτό δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη καθώς η πάθηση συνεπάγεται μειωμένα νοητικά ερεθίσματα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Έχει και σωματικές συνέπειες, όπως υπερβολική κόπωση, στρες και πονοκεφάλους, κάτι που μπορεί να έχει αιτία την προσπάθεια που καταβάλλει ο πάσχων να ακούσει.