Όσοι ως μωρά παθαίνουν συχνά λοιμώξεις διατρέχουν αργότερα 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κοιλιοκάκη, σύμφωνα με μελέτη Νορβηγών ερευνητών.
Η κοιλιοκάκη είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τη δυσανεξία στη γλουτένη – η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά.
Η δυσανεξία στη γλουτένη προκαλεί φλεγμονή στο έντερο, κάνει ζημιά στις λάχνες και τελικά έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών όπως είναι οι βιταμίνες. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταγραφεί αύξηση στα ποσοστά της κοιλιοκάκης. Πιστεύεται ότι το 1% του πληθυσμού στις δυτικές χώρες πάσχει από αυτή τη διατροφική διαταραχή.
Μελέτες σε ζευγάρια διδύμων βρήκαν ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της κοιλιοκάκης αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια αυτοί οι παράγοντες.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι λοιμώξεις είναι ένας παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης της πάθησης. Μελέτες σε παιδιά που έχουν νοσηλευθεί λόγω λοίμωξης έδειξαν ότι είχαν αργότερα στη ζωή τους μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν η συσχέτιση αυτή έχει να κάνει με την τη λοίμωξη ή αν ευθύνεται η εισαγωγή στο νοσοκομείο και ορισμένα φάρμακα.
Λοιμώξεις και ανοσοποιητικό σύστημα
Οι Νορβηγοί ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ συχνότητας των λοιμώξεων το πρώτο 18μηνο της ζωής του παιδιού και του κινδύνου για κοιλιοκάκη αργότερα. Η μελέτη αφορούσε 72.921 παιδιά τα οποία είχαν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2000-2009 στη Νορβηγία.
Τα παιδιά τέθηκαν υπό παρακολούθηση μέσω ειδικών επαναλαμβανόμενων ερωτηματολογίων για αναπνευστικές λοιμώξεις και γαστρεντερίτιδες τους πρώτους 18 μήνες της ζωής τους.
Οι ερευνητές βρήκαν μετά από 8,5 χρόνια παρακολούθησης ότι 581 παιδιά (το 0,8%) είχαν εμφανίσει κοιλιοκάκη. Τα παιδιά με 10 ή περισσότερες λοιμώξεις στο πρώτο 18μηνο της ζωής τους είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν την ασθένεια σε σχέση με εκείνα που είχαν 5 ή λιγότερες λοιμώξεις.
«Η μελέτη βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τις γενετικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους που επηρεάζουν τη δυσανεξία στη γλουτένη. Ενδεχομένως οι συχνές λοιμώξεις όταν είναι κάποιος μωρό να επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο στη συνέχεια προκαλεί δυσανεξία στη γλουτένη», ανέφερε ο δρ Καρλ Μαρίλντ του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, το ίδρυμα που έκανε τη μελέτη.