Tα καροτενοειδή επιβραδύνουν την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (age-related macular degeneration), η οποία προκαλεί βαθμιαία απώλεια της κεντρικής όρασης. Αυτό γράφουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ σε μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Ophthalmology.
Οι ερευνητές του Χάρβαρντ παρακολούθησαν επί 25 χρόνια περισσότερα από 100.000 άτομα, ηλικίας άνω των 50 ετών, διαπιστώνοντας πως όσοι έτρωγαν τα περισσότερα καροτενοειδή είχαν 25-40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προχωρημένη ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα.
Ιδιαιτέρως ωφέλιμα φάνηκαν τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (κίτρινες ουσίες). Η λουτεΐνη υπάρχει κυρίως στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το σπανάκι και το λάχανο (kale). Η ζεαξανθίνη κυρίως υπάρχει στο καλαμπόκι, στις πορτοκαλιές πιπεριές και τα αυγά.
Άλλα καροτενοειδή επίσης φάνηκαν χρήσιμα όπως, η άλφα-καροτένη και η βήτα-καροτένη (περιέχονται στα καρότα και τις γλυκοπατάτες) καθώς και η κρυπτοξανθίνη (υπάρχει σε φρούτα όπως τα πορτοκάλια και τα ροδάκινα).
Η μελέτη δεν βρήκε συσχέτιση των καροτενοειδών με την μέσης βαρύτητας εκφύλιση ωχράς κηλίδας και οι επιστήμονες συμπεραίνουν από αυτό ότι οι ουσίες αυτές επιβραδύνουν την εξέλιξη της ασθένειες αφότου αυτή έχει εμφανιστεί.
Να σημειωθεί ότι οι καπνιστές έχουν κατά 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο.
Αντιοξειδωτικά
Επειδή τα μάτια εκτίθενται στο φως του ήλιου συνεχώς, οι ιστοί τους πρέπει να έχουν υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών για να προλαμβάνονται οι βλάβες από την ακτινοβολία.
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη συγκεντρώνονται στην κηλίδα του ματιού την πιο ευαίσθητη περιοχή του αμφιβληστροειδούς, που συγκεντρώνει το φως στο πίσω μέρος του ματιού. Σχηματίζουν εκεί ένα κιτρινωπό ίζημα που απορροφά το κυανό φως, εμποδίζοντας την παραγωγή πολλών ελεύθερων ριζών.
Υπολογίζεται ότι 196 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο, ηλικίας κυρίως άνω των 65 ετών, θα πάσχουν έως το 2020 από την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.