Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Η στένωση των καρωτίδων (carotid stenosis) είναι η κατάσταση στην οποία υπάρχει παθολογική στένωση των καρωτιδικών αγγείων.
Οι καρωτίδες είναι αρτηρίες που ευρίσκονται στην περιοχή του λαιμού και τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο. Τα κύρια αίτια της καρωτιδικής στένωσης είναι η αρτηριοσκλήρυνση, οι αρτηρίτιδες και κληρονομικά νοσήματα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται για εστιακό νόσημα των καρωτίδων, αλλά για γενικευμένο αγγειακό νόσημα με παθολογικές στενώσεις και σε άλλα εκτός των καρωτίδων αγγείων του σώματος. Λόγω των στενώσεων αυτών προκαλούνται διαταραχές στην λειτουργία των οργάνων που αρδεύονται από τα στενωμένα αγγεία.
Συμπτώματα
Στη στένωση των καρωτίδων και σε αρχικά στάδια συμπτώματα δεν υπάρχουν. Καθώς η νόσος εξελίσσεται ωστόσο συνήθως εκλύονται συμπτώματα λόγω ανάπτυξης μικρών εμβόλων στην περιοχή των στενωμένων αγγείων, μετακίνησης των εμβόλων με την κυκλοφορία του αίματος και απόφραξης μικρών αγγείων στον εγκέφαλο.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια που εμφανίζονται στην αρχή είναι συνήθως παροδικά (παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια). Καθώς η νόσος εξελίσσεται περαιτέρω ενδέχεται να αναπτυχθούν μεγάλα έμβολα και να εμφανιστούν μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες λόγω μονιμότερων και σοβαρότερων αποφράξεων.
Τα κύρια συμπτώματα, όταν υπάρχουν είναι:
- Ζάλη
- Παραλύσεις
- Θάμβος όρασης
- Αδυναμία
- Δυσαρθρία
Η αρτηριοσκληρυντική νόσος των καρωτίδων είναι το πιο συχνό αίτιο της στένωσης των καρωτίδων σήμερα και συνήθως προκαλείται από ένα σύνολο παραμέτρων όπως το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη, το μεταβολικό σύνδρομο, η μη ρυθμισμένη υπέρταση, το υψηλό σάκχαρο αίματος, η δυσμενής κληρονομικότητα, η παχυσαρκία και τα υψηλά τριγλυκερίδια.
Αθηρογόνοι παράγοντες όπως είναι η υψηλή ομοκυστεΐνη και η υψηλή λιποπρωτεΐνη Α συντελούν σε ορισμένους ασθενείς στην πρώιμη έναρξη της αρτηριοσκληρυντικής νόσου.
Το τμήμα της χοληστερόλης που συνδέεται με την LDL, είναι εκείνο που, υπό προϋποθέσεις, προκαλεί δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και αθηρωμάτωση των καρωτίδων. Συγκεκριμένα, λιποπρωτεΐνες LDL συρρέουν στον έσω χιτώνα της αρτηρίας, όπου υφίστανται βιοχημικές τροποποιήσεις (π.χ. οξείδωση, μη ενζυματική γλυκοζυλίωση), ενώ αναπτύσσεται μια ιδιότυπη φλεγμονώδης αντίδραση. Λευκά αιμοσφαίρια συρρέουν στην περιοχή, μονοκύτταρα μετατρέπονται σε φαγοκύτταρα που φαγοκυτταρώνουν το λίπος του τοιχώματος. Παράγοντες φλεγμονής και αυξητικοί παράγοντες συρρέουν τοπικά, ενεργές μορφές οξυγόνου (ρίζες οξυγόνου) παράγονται, χημικές ουσίες που εκλύονται καταστρέφουν ενδοθηλιακά κύτταρα με αποτέλεσμα την εμφάνιση χαρακτηριστικής παθολογοανατομικής εικόνας (αθηρωματική νόσος καρωτίδων) και στένωσης.
Η θεραπεία περιλαμβάνει διατροφική θεραπεία και φάρμακα. Η χειρουργική επέμβαση εφαρμόζεται σπανιότερα σε σοβαρές περιπτώσεις.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw