Επιστήμονες από τη Δανία γράφουν στο περιοδικό Neurology ότι τα άτομα που εμφανίζουν σκλήρυνση κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση) πιο αργά από το μέσο όρο, έχουν προστατευτεί από την έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ήλιος έχει θετική επίδραση στην ασθένεια.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση πάθηση που αιτία έχει τον εκφυλισμό του νευρικού συστήματος (προκαλεί συμπτώματα όπως αδυναμία, ανισορροπία, έλλειψη συντονισμού κινήσεων και προβλήματα όρασης). Η ασθένεια οφείλεται σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης D (βασική βιταμίνη για την ανοσοποιητική λειτουργία) αυξάνει τον κίνδυνο για την ασθένεια.
Βιταμίνη D και σωματικό λίπος
Επιστήμονες του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης της Δανίας, με επικεφαλής την Τζούλι Λάουρσεν, θέλησαν να δείξουν ότι η έλλειψη έκθεσης στον ήλιο είναι μια από τις αιτίες της ασθένειες (λόγω μειωμένης βιταμίνης D).
Εξέτασαν 1.200 ενήλικες που έπασχαν από πολλαπλή σκλήρυνση και τους ρώτησαν για τις συνήθειες τους ως προς την έκθεση στον ήλιο και τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.
Οι ειδικοί βρήκαν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας εκδηλώθηκε πιο αργά -σε ηλικία 33 ετών- στα άτομα που εκτέθηκαν στον ήλιο αρκετά ως έφηβοι. Ενώ όσοι απολάμβαναν τον ήλιο σπανιότερα εμφάνισαν την ασθένεια σε ηλικία 31 ετών.
Ρόλο έπαιξε και το σωματικό βάρος σε ηλικία 20 ετών. Εκείνοι που ήταν υπέρβαροι εκδήλωσαν πολλαπλή σκλήρυνση δύο χρόνια νωρίτερα από εκείνους που είχαν φυσιολογικό βάρος.
Το μέγεθος του λίπους στο σώμα σχετίζεται επίσης καθώς τα υπέρβαρα άτομα τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.