Οι χαρακτηριστικές αλλοιώσεις που προκαλούνται από τη χρόνια έκθεση στον ήλιο περιγράφονται με τον όρο φωτογήρανση ή δερματοηλίωση. Ο εξατομικευμένος κίνδυνος ανάπτυξης των αλλοιώσεων αυτών συσχετίζεται με τον τύπο δέρματος.
Οι ακτίνες UVB είναι κυρίως υπεύθυνες για τα ηλιακά εγκαύματα, οι ακτίνες UVA όμως φτάνουν βαθύτερα στις στοιβάδες του δέρματος προκαλώντας τη φωτογήρανση.
Οι περισσότερο ευπαθείς στις επιβλαβείς επιδράσεις του ηλιακού φωτός είναι εκείνοι με ανοιχτόχρωμο τύπο δέρματος που έχουν γαλάζια μάτια και δεν μαυρίζουν. Συχνά έχουν Ιρλανδική ή Κέλτικη ή Αγγλοσαξονική καταγωγή.
Τα άτομα με φωτογήρανοη έχουν γενετική ευπάθεια στην ακτινική βλάβη που να επιτρέπει την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Ως εκ τούτου χρήζουν συχνότερων και προσεκτικότερων δερματικών εξετάσεων.
Η χρόνια ηλιακή έκθεση και η χρονολογική γήρανση είναι δυνατόν να οδηγήσουν στην εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων με παρόμοιους μηχανισμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι αθροιστικοί. Επιπλέον, το κάπνισμα τσιγάρων είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης ρυτίδων στο δέρμα, μέσω πανομοιότυπων βιοχημικών μηχανισμών. Εκεί αποδίδεται και η ανικανότητα των ερευνητών να ξεχωρίσουν με ακρίβεια τη φωτογήρανση που προκαλείται από τον ήλιο από εκείνη που οφείλεται στο κάπνισμα.
Οι περιοχές που υφίστανται φωτογήρανση είναι κυρίως εκείνες που εκτίθενται τακτικά στον ήλιο: Η περιοχή του τραχήλου και του πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος, ο αυχένας και οι πλάγιες επιφάνειες του τραχήλου, το πρόσωπο, η ραχιαία επιφάνεια των άκρων χειρών και οι εκτατικές επιφάνειες των άνω άκρων (στις γυναίκες το δέρμα μεταξύ γονάτων και σφυρών).
Το δέρμα καθίσταται ατροφικό, λεπιδώδες, ρυτιδωμένο, ανελαστικό ή σαν πετσί με μια κίτρινη χροιά (κίτρινο δέρμα του Milian). Σε μερικά άτομα Κέλτικης γενεαλογίας, η φωτογήρανση προκαλεί έντονη επιδερμιδική ατροφία χωρίς ρυτίδωση, που έχει ως αποτέλεσμα μια σχεδόν διάφανη εμφάνιση του δέρματος, μέσω της οποίας παρατηρούνται υπερπλαστικοί σμηγματογόνοι αδένες και εμφανείς τελαγγειεκτασίες.
Τα άτομα αυτά φαίνεται ότι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος που δεν είναι μελάνωμα. Η μελάγχρωση είναι ανομοιόμορφη και διακρίνεται ένα μείγμα ασαφώς αφοριζόμενων υπερμελαγχρωματικών και λευκών ατροφικών κηλίδων. Το φωτογηρασμένο δέρμα εμφανίζεται γενικά περισσότερο σκοτεινόχροο εξαιτίας των διαταραχών αυτών της μελάγχρωσης, καθώς επίσης και της αιμοσιδήρωσης του χορίου από την ακτινική πορφύρα. Οι ηλιακές φακές παρουσιάζονται στο πρόσωπο και τη ραχιαία επιφάνεια των άκρων χειρών.
Πολλές από αυτές τις μεταβολές της υφής και της χροιάς του δέρματος που έχει υποστεί τη βλαπτική επίδραση του ήλιου προκαλούνται από τις αλλοιώσεις, οι οποίες δημιουργούνται στον ελαστικό ιστό και το κολλαγόνο του ανώτερου τμήματος του χορίου. Η εξεργασία αυτή καλείται ηλιακή (ακτινική) ελάστωση και προσδίδει μια κίτρινη χροιά στο δέρμα.
Έχουν περιγραφεί πολλές κλινικές παραλλαγές ηλιακής ελάστωαης και ένα προσβεβλημένο άτομο μπορεί να έχει ταυτοχρόνως πολλές από αυτές τις αλλοιώσεις. Κατά μήκος των πλαγίων επιφανειών του τραχήλου είναι δυνατόν να αναπτυχθούν μικρές κιτρινωπές βλατίδες και πλάκες. Έχουν ονομαστεί ραβδοειδεις κομβολογιοειδείς γραμμές (το αποτέλεσμα της σμηγματογόνου υπερπλασίας) ή ινοελαστική βλατίδωση του τραχήλου (θηλωματώδης χοριακή ελαστόλυση τύπου ελαστικού ψευδοξανθώματος), η οποία οφείλεται σε ηλιακή ελάστωση.
Ενίοτε, η ελάστωση αυτή είναι δυνατόν να δημιουργήσει στο πρόσωπο ή το πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα μια μακροσκοπική, διαφανή βλατίδα με μαργαριταροειδή χροιά, η οποία μπορεί να θυμίζει έντονα βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (ελάστωμα Dubreuilh, ακτινική ελαστωτική πλάκα). Παρόμοιες πλάκες μπορεί να παρουσιαστούν στην έλικα ή την ανθέλικα του ωτός (ελαστωτικά οζίδια του ωτός).
Η ποικιλοδερμία του Civatte αναφέρεται στη δικτυωτή υπερμελάγχρωση με τελαγγειεκτασίες και ήπια ατροφία στις πλάγιες επιφάνειες του τραχήλου, το κατώτερο τμήμα του προσθίου τμήματος του τραχήλου και την περιοχή V του προσθίου θωρακικού τοιχώματος. Η υπογενείδιος χώρα που σκιάζεται από τον πώγωνα, παραμένει απρόσβλητη.
Η ποικιλοδερμία του Civatte συχνά παρουσιάζεται σε άντρες και γυναίκες ανοιχτόχρωμου δέρματος στη μέση ή το τέλος των 30 τους ή στην αρχή των 40 τους.
Το ρομβοειδες δέρμα του αυχένα (λαιμός των ναυτικών ή των αγροτών) είναι χαρακτηριστικό της μακροχρόνιας έκθεσης στον ήλιο. Το δέρμα του αυχένα καθίσταται παχύ ,σκληρό σαν πετσί και υπάρχει επίταση των φυσιολογικών γραμμών του δέρματος.
Η οζώδης ελαστοείδωση με κύστεις και φαγέσωρες παρουσιάζεται στο δέρμα της κατώτερης περικογχικής και παρειακής χώρας (σύνδρομο Favre-Ra-couchot), στα αντιβράχια (ακτινική φαγεσωρογόνος πλάκα) ή στην έλικα του ωτός. Οι βλάβες αυτές εμφανίζονται ως παχιές κιτρινωπές πλάκες διάστικτες από φαγέσωρες και κεράτινες κύστεις.
Είναι δυνατόν να αναπτυχθούν τελαγγειεκτασίες στις παρειές, τα ώτα και τις πλάγιες επιφάνειες του τραχήλου. Η ευθραυστότητα του δέρματος είναι έκδηλη εξαιτίας της βλάβης που έχει υποστεί ο συνδετικός ιστός του χορίου και οι ασθενείς αντιλαμβάνονται το δέρμα να ρήγνυται μετά από ασήμαντους τραυματισμούς.
Οι ασθενείς παραπονούνται συχνότερα για το γεγονός ότι ακόμη και ο ελάχιστος τραυματισμός στην εκτατική επιφάνεια των άνω άκρων τους οδηγεί στην ανάπτυξη εκχυμώσεων, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως ακτινική πορφύρα. Καθώς οι εκχυμώσεις υποχωρούν, παραμένουν σκοτεινές καστανόχροες κηλίδες επί διάστημα μηνών, που καθιστούν εντονότερη την διάστικτη εμφάνιση του δέρματος.
Οι λευκές αστεροειδείς ψευδοουλές που εντοπίζονται στα αντιβράχια αποτελούν συχνή επιπλοκή αυτής της αυξημένης ευθραυστότητας του δέρματος. Σε μερικούς ασθενείς, συρρέουν σαρκόχροες έως κιτρινωπές βλατίδες και οζίδια μαλακής συστάσεως στα αντιβράχια, σχηματίζοντας μια ταινία σαν χορδή που εκτείνεται από της ραχιαίες έως τις καμπτικές επιφάνειες (ηλιακές ελαστωτικές ταινίες).
Ελεύθερες ρίζες και φωτογήρανση
Τόσο η UVΒ,όσο και η UVA ακτινοβολία παράγουν αντιδραστικές ρίζες οξυγόνου (ROS) και υπεροξείδιο του υδρογόνου. Η μεταγραφή διαφόρων ενζύμων αποδόμησης της θεμέλιας ουσίας, ειδικά του ΜΜΡ-1 (κολλαγενάση), του ΜΜΡ-3 (στρομελυσίνη 1) και του MMP-9 (ζελατινάση) που διενεργείται μέσω της AP-1, είναι αυξημένη. To ΜΜΡ-1 προκαλεί ρήξη σε μια εξαιρετικά σημαντική θέση στο κολλαγόνο τύπου I και III, δημιουργώντας συντρίμματα, τα οποία υφίστανται επιπλέον αποδόμηση από το ΜΜΡ-3 και -9.
Τα συντρίμματα του κολλαγόνου σε συνδυασμό με τη μείωση των ουσιών που προάγουν την παραγωγή προκολλαγόνου μέσω της ΑΡ-1, οδηγούν σε μια αρκετά σημαντική μείωση του σχηματισμού νέου κολλαγόνου στο εκτεθειμένο στη UV ακτινοβολία δέρμα. Στα σκουρόχρωμα άτομα, η έκθεση στη UV δεν ενεργοποιεί το ΜΜΡ-1, γεγονός που εξηγεί εν μέρει την προστατευτική δράση της μελάγχρωσης του δέρματος έναντι στη φωτογήρανση. Στο χρονολογικά γηρασμένο δέρμα, εξαιτίας ίσως της γενιάς ROS, αυξάνονται επίσης τα επίπεδα του ΜΜΡ-1 μέσω της ΑΡ-1 και υπάρχει τετραπλάσια αύξηση των συντριμμάτων του κολλαγόνου. Ως εκ τούτου, τόσο η χρονολογική γήρανση, όσο και η φωτογήρανση είναι δυνατόν να προκληθούν μέσω πανομοιότυπου βιοχημικού μηχανισμού.
Κατά την ιστολογική εξέταση του χρονίως εκτεθειμένου στον ήλιο δέρματος διαπιστώνεται ομογενοποίηση και μια ξεθωριασμένη κυανή χρώση του συνδετικού ιστού του ανώτερου δικτυωτού χορίου, που καλείται ηλιακή ελάστωση. Το “ελαστωτικό” υλικό προέρχεται κυρίως από ελαστικές ίνες, κεχρωσμένες με ιστοχημικές χρώσεις για ελαστικές ίνες και εμφανίζει εκσεσημασμένη εναπόθεση της φιμπιουλίνης-2 και των προϊόντων αποδόμησής της. Το κολλαγόνο τύπου I και III είναι μειωμένο. Παρατηρείται χαρακτηριστικά μια ζώνη φυσιολογικού συνδετικού ιστού αμέσως κάτω από την επιδερμίδα και πάνω από το ελαοτωτικό υλικό.
Πρόληψη και αντιμετώπιση
Εφόσον τόσο η UVB όσο και η UVA είναι ικανές να προκαλέσουν βιοχημικές οδούς ιστικής βλάβης που εμπλέκονται στη φωτογήρανση, για την πρόληψη της απαιτείται προστασία και από τα δύο αυτά μέρη του φάσματος της UV.
Επειδή η φωτογήρανση, όπως και οι άλλες μορφές ακτινικής βλάβης, φαίνεται ότι είναι αθροιστική, ο σκοπός είναι να μειώσουμε την ολική δια βίου έκθεση στη UV. Θα πρέπει να ακολουθούνται οι καθοδηγητικές αρχές σχετικά με την προφύλαξη από το ηλιακό έγκαυμα.
Η τακτική χρήση μαλακτικών ή ενυδατικών κρεμών στις περιοχές που exouv υποστεί βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία θα περιορίσει την απολέπιση και μπορεί να βελτιώσει την ευθραυστότητα καθιστώντας το δέρμα περισσότερο ελαστικό.
Τα α·Υδροξυ οξέα είναι δυνατόν να βελτιώσουν την υφή του δέρματος όταν χρησιμοποιούνται σε χαμηλότερες, μη ερεθιστικές συγκεντρώσεις. Η τοπική τρετινοΐνη, η ανταπαλένη και η ταζαροτένη μπορούν να βελτιώσουν τις μεταβολές που επιφέρει η φωτογήρανση. Οι αλλαγές λαμβάνουν χώρα με βραδείς ρυθμούς και μερικές φορές προκαλείται ερεθισμός.