Το κάπνισμα και η ανθυγιεινή διατροφή είναι δύο από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας του εγκεφάλου αλλά κοντά σ’ αυτούς προστίθεται τώρα και ένας τρίτος, το αλκοόλ.
Το Εθνικό Ίδρυμα Κλινικής Υπεροχής (NICE) της Βρετανίας τονίζει, σε νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε, ότι οι γιατροί πρέπει να ενημερώσουν το κοινό πως η μείωση του αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια καθώς «δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο στην κατανάλωσή του» όταν το θέμα είναι η προστασία από την άνοια.
Υπολογίζεται ότι 35,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν άνοια, ενώ χάνουν τη ζωή τους 1,7 εκατομμύρια ετησίως από την ασθένεια.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι έχουν άνοια, με το 55-60% από αυτούς να πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Αλκοόλ, κάπνισμα και κακή διατροφή
Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και όσοι πίνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ (ένα ποτό την ημέρα) είναι πιο επιρρεπείς στην άνοια.
Μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε το 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αλλάζοντας τη διατροφή και αποφεύγοντας το κάπνισμα μπορεί να αποφευχθεί το ένα τρίτο των κρουσμάτων άνοιας.
«Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα, το αλκοόλ, η καθιστική ζωή και τα παραπανίσια κιλά βλάπτουν την υγεία, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι αυξάνουν και τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας», ανέφερε ο Τζον Μπράιτον, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Νότιγχαμ και επικεφαλής των επιστημόνων που έγραψαν τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες.
«Ακόμα και μικρές αλλαγές, όπως η διακοπή της χρήσης ασανσέρ, μπορεί να έχουν οφέλη, όχι μόνο για το μυαλό αλλά γενικότερα για την υγεία σε κάθε ηλικία», ανέφερε ο ειδικός.