Αυστραλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ λένε ότι ένα διατροφικό συμπλήρωμα, η νικοτιναμίδη (μορφή της βιταμίνης Β3) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine.
Η νικοτιναμίδη ή νικοτιναμίδιο και το νικοτινικό οξύ είναι δύο συγγενικά συστατικά που εννοούνται με τον όρο νιασίνη (βιταμίνη Β3). Πιο συγκεκριμένα, η νικοτιναμίδη είναι η ενεργή μορφή της νιασίνης.
Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους έδειξαν ότι η νικοτιναμίδη μείωσε κατά 23% τους μη καρκίνους του δέρματος που δεν αφορούν το μελάνωμα όταν χορηγήθηκε δύο φορές την ημέρα.
Τα περιστατικά του καρκίνου του δέρματος αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και οι γιατροί λένε διαρκώς ότι η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει και τις πιθανότητες θεραπείας. Οι κύριοι καρκίνοι του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα που είναι η σοβαρότερη μορφή.
Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ηλίου θεωρείται βασική αιτία της εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος διότι προκαλεί βλάβες στο το DNA των δερματικών κυττάρων. Επιπλέον, η υπεριώδης ακτινοβολία μειώνει την ενέργεια που χρειάζονται τα κύτταρα του δέρματος για να αποκαταστήσουν τις βλάβες του DNA και καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος.
23% μικρότερος κίνδυνος με 500 mg την ημέρα
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η νικοτιναμίδη μπορεί να ενισχύει τα κύτταρα του δέρματος να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο DNA τους. Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος.
Έτσι οι Αυστραλοί επιστήμονες αποφάσισαν να μελετήσουν το ρόλο της νικοτιναμίδης σε 386 άτομα, μέσης ηλικίας 66 ετών, τα οποία είχαν εκδηλώσει πάνω από 2 καρκίνους του δέρματος τα προηγούμενα πέντε χρόνια – οι καρκίνοι αυτοί δεν αφορούσαν μελάνωμα.
Τα μισά άτομα λάμβαναν 2 χάπια νικοτιναμίδης συνολικής ποσότητας 500 mg την ημέρα για ένα έτος και τα άλλα μισά λάμβαναν μια ανενεργή ουσία (placebo).
Τα συμπληρώματα νικοτιναμίδης έδειξαν γρήγορα τα οφέλη τους καθώς στην ομάδα αυτή μειώθηκαν οι καρκίνοι του δέρματος από το πρώτο τρίμηνο. Μετά από ένα έτος, ο αριθμός των νέων μη μελανωματικών καρκίνων σ’ αυτήν την ομάδα ήταν 23% μικρότερος από την ομάδα ελέγχου.
Τα συμπληρώματα νικοτιναμίδης συντέλεσαν επίσης σε μείωση του αριθμού των σημείων του δέρματος που παρουσίαζαν τράχυνση και τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Αυτές οι δερματικές αλλοιώσεις μειώθηκαν κατά 15% στην ομάδα της νικοτιναμίδης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν όμως ότι η προστασία της νικοτιναμίδης εξανεμίστηκε μετά την διακοπή της μελέτης, κάτι που σημαίνει ότι η θεραπευτική αγωγή θα πρέπει να είναι συνεχής.
Να σημειωθεί ότι νικοτιναμίδη δεν παρουσίασε παρενέργειες. Όσοι λαμβάνουν μεγάλες δόσεις σε νικοτινικό οξύ αναφέρουν ορισμένες παρενέργειες όπως ναυτία, έμετοι, διάχυτα κοιλιακά άλγη, διάρροια, ερυθρότητα του δέρματος με αίσθημα θερμότητας, φαγούρα, εξανθήματα, υπόταση και κεφαλαλγία. Όμως τέτοιες παρενέργειες δεν παρατηρήθηκαν με τη νικοτιναμίδη, σημείωσαν οι Αυστραλοί επιστήμονες.
Επισημαίνεται ότι μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί για να τεστάρει τα οφέλη της νικοτιναμίδης στο γενικό πληθυσμό καθώς το άτομα που περιέλαβε είχαν ειδικά γνωρίσματα, δηλαδή είχαν ήδη εκδηλώσει καρκίνους του δέρματος και άρα ήταν υψηλού κινδύνου.